Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 21 okt 2020
Leestijd: 5 minuten

Wanneer gebruik je welke wijnglazen? Een handige gids

Welke wijn gedijt het beste in welk glas? Vaak zul je gedachteloos een glas uit de kast trekken, het glaasje inschenken en de wijn smaakt helemaal prima. Niks mis meer, maar wijnen komen echt beter tot hun recht als je kiest voor het juiste glas. Zo drinkt een mousserende wijn in een ‘normaal’ wijnglas lekker weg, maar smaakt het net even wat beter in het juiste glas.

De bolling van het glas is belangrijk voor de smaak en aroma-ontwikkeling van de wijn. Een zware rode wijn mag bijvoorbeeld meer zuurstof krijgen om de optimale smaak uit de wijn te ontwikkelen. Daarom wordt deze vrijwel altijd in een breder glas geschonken, in tegenstelling tot witte wijnen. Welke wijn gaat in welk glas?

Mousserende wijnen

Écht wijn drinken gaat verder dan gewoonweg een glaasje inschenken en proosten. Uit deze glazen kan je druivensap het beste gedronken worden.

Flûte

Een champagneglas heet officieel een ‘flûte‘. Een flûte-glas is vaak heel recht geblazen. Want wat wil je niet als je geniet van je champi, pet-nat of prosecco? Juist, een matige bubbel. Het koolzuurgas in mousserende wijnen stijgt altijd naar boven, dat zie je ook gebeuren in het glas.

Door de vorm van een flûte rechttoe-rechtaan te houden, kan het koolzuur minder snel ontsnappen dan in een groot, breed wijnglas. Ook is het drinkgedeelte kleiner dan dat van andere wijnglazen. Zo heeft het koolzuur minder ruimte om de benen te nemen en blijft je bubbel zoals ‘ie hoort te zijn; sprankelend.

Coupe

Men drinkt ook graag mousserende wijnen uit een coupe, een chiquer ogend glas dat juist een brede vorm heeft. Hierin vervliegt de bubbel het snelst, maar het drinkt gemakkelijker door de breedte van het glas. En het staat misschien net even iets meer fancy, toch?

Witte wijnglazen

Men schenkt witte wijn voornamelijk in een universeel glas. Deze zijn kleiner dan de rode wijnglazen. Meestal is een witte wijn prima te drinken uit een ‘standaard’ wijnglas. Toch zijn er druivenrassen die een eigen wijnglas op hun naam hebben staan. Denk dan bijvoorbeeld aan de Riesling en Sauvignon blanc glazen.

Elzas wijnglas

Tegenwoordig zien we ze misschien minder snel op tafel staan: de Elzasser wijnglazen. De typerende glaasjes worden gebruikt om alleen wijn afkomstig uit de Elzas in te schenken. Deze glaasjes zijn te herkennen aan hun steeltje, deze is namelijk groen van kleur. Deze wijnglazen zijn misschien zelfs vintage te noemen, maar roepen nog altijd fijne herinneringen aan dit type wijnen op.

Rode wijnglazen

Rode wijnglazen zijn vaak groter en boller vormgegeven dan witte wijnglazen. Nee, niet omdat er dan meer wijn inpast, maar zo komt er meer zuurstof bij de wijn, waardoor de aroma’s en smaakaccenten beter tot hun recht komen. Er zijn enkele type populaire rode wijnglazen waar je waarschijnlijk weleens van gehoord hebt.

Bourgogne wijnglas

De Bourgogne is zoals je wellicht weet een bekende wijnstreek in Frankrijk. Hier komen parels van wijnen vandaan. Reden genoeg om daar een eigen wijnglas voor te ontwikkelen, dacht men zo. Om deze type wijnen het beste tot hun recht te laten komen, is het glas breed vormgegeven, zodat er voldoende zuurstof bij de wijn kan komen.

Welke wijnen je hieruit drinkt? Een wijn gemaakt van druiven met dunne schillen, bijvoorbeeld een Pinot Noir. Deze wijnen geven subtiele aroma’s af, die je makkelijk terug ruikt door de smallere toeloop aan de bovenkant. Door de ietwat smallere doorsnede blijven de aroma’s in het glas hangen en vervliegen minder snel.

Bordeaux wijnglas

Ook uit de Franse Bordeaux komt sublieme vin. De wijnen die hier gemaakt worden zijn krachtig en uitgesproken van karakter. Deze stijl wijnen zijn vaak hout-gelagerd, waardoor het stevige eik-accent direct naar voren komt in de neus. Ze verdienen daarom een iets minder brede maar daarom hoog vormgegeven kelk, waardoor de stevige aroma’s langer in het glas blijven hangen.

De glazen komen in bolvormige soorten en in ietwat hoekige varianten. Tip: voordat je een nipje van de wijn gaat nemen, wals de wijn dan ook even rustig door het glas. Zo komt er nog net iets meer zuurstof bij, waardoor je de optimale smaak van de wijn terug proeft.

Decanteren

Je ziet dat rode wijnen ook vaker de decanteer-kan ingaan. De bedoeling is dan dat er al extra zuurstof bij de wijn komt tijdens het overschenken van de wijn in de kan. Zo ontwikkelt de wijn zich op zijn best. Vooral de oudere wijnen doen het na het decanteren erg goed.

Tof om je wijn op deze manier te serveren tijdens een feestje of diner.

Dessert wijnglazen

Met zoete wijnen eindig je vaak en verdienen daarom een klein maar fijn, sierlijk glaasje. Dessert wijnglazen staan vaak hoog op de steel en de kelk is klein van stuk. Van dessertwijn hoef je normaliter geen bel wijn ingeschonken te krijgen, vanwege haar zoete, siroop-achtige karakter. Daarom zijn de kleinere glaasjes ideaal voor het nemen van kleine nipjes in combinatie met spijs.

Te diep in het glaasje gekeken? Dan adviseren wij het waterglas.

Nog meer over wijnen:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.