Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 6 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Wat zijn pet-nat wijnen eigenlijk en waarom zijn ze nu zo populair?

Ook jij hebt vast al eens eerder gehoord van ‘pet-nat’ wijnen. Toch is het nog niet voor iedereen vanzelfsprekend wat voor soort wijn dit is en hoe deze nou eigenlijk gemaakt wordt.

Houd jij ook wel van een proseccootje hier of een glaasje champagne daar? Kies voor de verandering een keer voor een pet-natje. Het zal je leven net zoveel (of zelfs meer) sparkles geven, net zoals die andere soorten mousserende wijnen doen.

Wat is pet-nat?

Pet-nat is een speelse afkorting voor ‘petillant naturel’. In het Nederlands betekent dit ‘natuurlijk bruisend’. Dit drankje is eigenlijk dé naturist onder de mousserende wijnen. Om een bubbel in deze wijn te krijgen wordt er gebruikgemaakt van de meest natuurlijke manier van vergisten: ‘méthode ancestrale’.

Deze werkwijze is vroeger per ongeluk (oepsie) tot stand gekomen. De wijnmakers waren helemaal niet uit op een bubbel in hun wijn.

Rond de 16e eeuw bottelde men de wijn na het eenmalig vergisten in niet al te stevige glazen flessen. Toen deze flessen in het voorjaar zich binnen een ietwat warmere atmosfeer begaven, startte de wijn opnieuw met vergisten. Dat gaf drama: de flessen explodeerden door een te hoge druk. Die wijn gaf wel degelijk venijn…

Omdat er geen sulfiet en verdere toevoegingen aan te pas komen, mag deze soort wijn worden gerekend tot die van de natuurwijnen.

Ook staat pet-nat bekend om haar ongefilterde uiterlijk, net zoals de meeste natuurwijnen. Het blijft wel een lastige vinificatiemethode, omdat de vergisting niet tot nauwelijks gestuurd kan worden. Dat maakt het verhaal achter dit product toch ook wel heel speciaal.

Pet-nat vs. champagne

Goed, nu we deze natuurlijke bereidingstechniek uitgelegd hebben, willen we ook weten in hoeverre deze verschilt met het produceren van champagne.

Champagne wordt in tegenstelling tot petillant naturel-wijnen twee keer vergist, met behulp van gist en suiker toevoegingen. Hierbij geldt, dat hoe langer de drank blijft liggen (vergisten), hoe fijner de mousse uiteindelijk wordt.

Wat er dus geconcludeerd kan worden is dat pet-nat wijnen op een geheel natuurlijke en knappe wijze aan haar bubbel komt. Dat geeft zeker enige charme mee aan dit schuimende feestje. Schenk maar in, zo’n gezellige p(r)et-nat!

Meer lezen over bubbels en wijn:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.