Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 21 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Zo zorg je ervoor dat je bruine suiker niet gaat klonteren in de zak

Waarom transformeert een zak bruine suiker in een steen nadat je hem hebt geopend? En hoe vermijd je dit in de toekomst? Culy zoekt het uit.

Waarom klontert bruine suiker zo snel?

De reden waarom bruine suiker zo snel hard wordt, is omdat donkere suiker meer vocht bevat dan lichtere suiker. Wanneer de suiker vervolgens wordt blootgesteld aan lucht (bijvoorbeeld omdat de zak geopend in de kast staat), verdampt het vocht en ontstaan er harde klonten.

Over het algemeen geldt dus: hoe donkerder de suiker, hoe meer vocht en hoe sneller er klonten kunnen ontstaan.

Zo zorg je ervoor dat je bruine suiker niet klontert

Erg handig zijn die klonten natuurlijk niet. Gelukkig zijn er een aantal manieren om te voorkomen dat je suiker gaat klonteren.

Die manieren hebben trouwens allemaal te maken met het eerder beschreven vochtgehalte in de suiker.

1. Leg op voorhand een vochtig ingrediënt in de zak

Klonteren ontstaat wanneer het vocht uit de suiker trekt. Logischerwijze kan dit dan ook worden tegengehouden door het toevoegen van extra vocht.

Dat kan door een vochtig ingrediënt in de zak suiker te leggen, zoals een schoongemaakte schil van een sinaasappel een paar schijfjes appel of een marshmallow. Let wel: deze tip werkt het beste als je de suiker met het ingrediënt in een afgesloten zakje doet en deze een paar dagen afgesloten laat liggen.

2. Is je suiker al geklonterd? Gebruik de magnetron

Heb je geen tijd om je bruine suiker een paar dagen gezelschap te geven van een vochtig ingrediënt, dan is er ook een snelle methode.

Doe de suiker daarvoor in een magnetronbestendig bakje en leg er een vochtig velletje keukenpapier op. Verwarm 20 seconden in de magnetron en kijk of de suiker inmiddels zacht is. Zo niet, geef het dan nog 20 seconden en roer de suiker door elkaar met een vork.

Recepten met bruine suiker

Je leest het goed: er is geen enkele reden om harde bruine suiker weg te gooien. Is de suiker eenmaal weer zacht? Maak er dan pecanbroodjes met bruine suiker van. Of karbonaadjes met cranberry en bruine suiker. Of omgekeerde bananencakejes met karamel.

Meer kooktips?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.