Claire de Court
Claire de Court Inspiratie 27 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Wijnspreekuur: wat maakt een wijn goed of slecht?

Cees van Casteren is Master of Wine. Een bijzondere titel, want er zijn maar drie mensen in Nederland die zichzelf zo mogen noemen. Tijdens Culy’s Wijnspreekuur beantwoordt Cees elke week de meest prangende wijnvragen van Culy lezers. Deze week geeft hij antwoord op de vraag: wat maakt een wijn goed of slecht?

Of een wijn goed is, is natuurlijk grotendeels gebaseerd op persoonlijke smaak. Maar toch, als je een wijn uitkiest is het fijn om van tevoren goed te kunnen beoordelen of het een goede of een slechte wijn is.

Ook interessant: is de prijs van wijn een goede indicatie voor de kwaliteit?

Wat maakt een wijn goed of slecht?

Cees: “Als jurylid let ik altijd op 4 factoren als ik de kwaliteit van wijn beoordeel: Balans, concentratie, complexiteit en lengte.

De wijn moet in balans zijn, dat is een soort voorwaarde. Indien de wijn wordt gedomineerd door een bepaald aspect, of het nu alcohol is, zuren of tannine, kan het geen hoge kwaliteit zijn. Balans is alles; aroma’s, zuren, restsuiker, alcohol en mondgevoel moeten in evenwicht zijn. Daar letten we dus eerst op.

Vervolgens concentratie: hoeveel smaak heeft de wijn? Dat is belangrijk, want wijnen met weinig concentratie zijn vaak dun en snel weg.

Complexiteit is net zo belangrijk, dat bepaalt namelijk hoeveel smaken de wijn heeft. Als je maar één smaakje kunt onderscheiden, is de wijn vaak van mindere kwaliteit dan een wijn waarin allerlei fruitaroma’s te ontdekken zijn, allerlei kelderaroma’s en wellicht ook nog wat aroma’s van flesrijping.

Tenslotte is de lengte van de wijn belangrijk: hoe lang proef je de wijn nog nadat je hem hebt doorgeslikt? Een wijn die meteen weg is, is doorgaans niet van hoge kwaliteit.

Cees: “Trek nooit wat van anderen aan bij het kiezen van een wijn.”

Hoge kwaliteit betekent echter niet dat iedereen die wijn daadwerkelijk ook erg lekker vindt. Want dat is heel persoonlijk. Ik heb wel eens flessen blind geserveerd op mijn verjaardagsfeestje voor een heel diverse groep mensen, sommigen waren wijnliefhebbers, maar anderen helemaal niet.

Ik zette wijnen klaar, variërend van 3 tot 300 euro per fles. Ik vroeg de gasten welke van de geblindeerde flessen ze het lekkerst vonden. En wat bleek? Slechts een paar procent ging voor de duurste fles. De les uit dit experiment is, dat je nooit wat van anderen moet aantrekken bij het kiezen van wijn. Alleen wat jij lekker vindt is belangrijk!”

Cees is momenteel een boek aan het schrijven over wijnproeven. Dit zal gaan over hoe je het beste kunt proeven qua techniek en methode. ‘Proeven als een Pro’ komt volgend jaar maart uit. 

De Wijngids

Cees heeft nog een ander boek geschreven: De Wijngids – de 400 beste wijnen onder 25 euro – van Cees van Casteren (Kosmos Uitgevers) is nú te koop voor € 24,99 euro. 

Meer over wijn:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.