Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 8 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Weekmenu: 7 x koken met vergeten groenten

Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Deze week zetten we de groenten in het zonnetje (als dat schijnt, tenminste) die niet zo vaak meer op tafel komen – maar wél ontzettend lekker zijn.

Bonus: veel Hollandse vergeten groenten zijn nu ook nog in het seizoen!

Meer inspiratie nodig? Bekijk alle weekmenu’s!

Oh, en maak jij één van deze recepten klaar komende week? Maak er een foto van, deel deze op je stories (of je Insta-grid) met #culyhomemade en @culynl en wij delen jouw foto via ons Instagram-account!

Maandag

We trappen de week netjes af met de eerste letter van het alfabet: de A van aardpeer. Die heeft een licht zoete, nootachtige smaak die elk herfstig gerecht nét dat beetje extra heeft.

Culy’s Winnie verwerkte ‘m zelfs in een heerlijke (en verslavende!) pasta, waarin hij dienst doet als smeuïge saus.

pasta met aardpeer en parmezaan
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: makkelijke pasta met aardpeer en Parmezaanse kaas

Dinsdag

Stamppot andijvie of boerenkool? Nah, deze week gaan we voor iets heel anders: stamppot met pastinaak! De pastinaak kook en pureer je mee met de aardappel, wat de puree iets zoeter maakt.

Da’s op zichzelf al heel lekker, maar vooral met de kerrieballetjes in kerriesaus. Geloof ons: dit wordt een nieuwe favoriet.

Afbeelding bij stamppot met pastinaak in weekmenu vergeten groenten
Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: stamppot met pastinaak, waterkers en kerrieballetjes

Woensdag

Je weet inmiddels wat je in elk weekmenu de komende tijd kunt verwachten: soep, soep en nog meer soep. In dit geval met knolselderij in de hoofdrol, die éxtra herfstig smaakt door de combinatie met gebakken paddenstoelen en spekjes.

Wil je extra fancy gaan? Bij het voormalige restaurant Mission in Londen serveerden ze knolselderijsoep met gebakken cantharellen. Kan gewoon, op woensdag.

Knolselderijsoep
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: knolselderijsoep met gebakken paddenstoelen

Donderdag

Rode bieten zijn niet écht vergeten, maar we vragen ons weleens af of er kinderen zijn die weten dat ze niet in plastic pakjes in de supermarkt groeien. Toch zijn ze zelf gekookt een stuk lekkerder – en je kookwater wordt er nog mooi roze van ook.

We verwerkten de bietjes in een winterse panzanella: de Italiaanse broodsalade waar we zo’n fan van zijn. Niet alleen omdat ‘ie geweldig lekker is, maar ook omdat je er al je restjes brood in kwijt kunt.

gezonde maaltijdsalade/winterse panzanella
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: winter-panzanella met rode biet, zoete aardappel en venkel

Vrijdag

De aardpeer is terug, maar nu samen met een andere fantastische vergeten groente: koolraap! Niet te verwarren met koolrabi en knolraap, trouwens. Van koolraap kun je supermakkelijk frietjes maken, die we aten met vegetarische worstjes.

Eerlijk is eerlijk: vrijdag frietdag was zelden zo origineel.

Bron:

> Naar recept: Culy Homemade: aardpeerpuree met worstjes en friet van koolraap

Zaterdag

Waar koolraap vrij zoet is, in de richting van pastinaak, lijkt koolrabi gegaard meer op bloemkool. Voor een vegan kerstdiner maakten we ooit geroosterde koolrabi, en dat was zo lekker dat we ‘m inmiddels ook gewoon in willekeurige weekenden in oktober eten.

Je moet even wachten tot de koolrabi’s gaar zijn in de oven, maar het is het wachten waard. Vooral met de touch van sesamolie en za’atar!

Geroosterde koolrabi
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Vegan hoofdgerecht: geroosterde koolrabi met sesamdressing

Zondag

Misschien geen vergeten groente, maar wel een ondergewaardeerde Hollandse groente: spruitjes. Die mogen gekookt dan redelijk saai zijn, maar heb je ooit geprobeerd ze te roosteren of bakken? Doen!

Dit recept voor gnocchi met gebakken spruitjes komt uit kookboek De Nieuwe Winterkeuken van Colette Dike. Pro-tip: als je die nu vast in je (online) winkelmandje gooit, zit je nooit meer zonder inspiratie deze winter.

Gebakken spruitjes met gnocchi
Bron: De Nieuwe Winterkeuken

> Naar recept: Gebakken spruitjes & gnocchi met boerenkoolpesto

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.