Weekmenu: 7 x aardappel in al z’n varianten

Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Deze week zetten we een oer-Hollandse knol in het zonnetje: de aardappel! Maar dan niet naast groenten en vlees, maar in verrassende gerechten.

Door de neutrale smaak kun je aardappel namelijk bijna overal mee combineren – en dat doen we dan ook.

Meer inspiratie nodig? Bekijk alle weekmenu’s!

Oh, en maak jij één van deze recepten klaar komende week? Maak er een foto van, deel deze op je stories (of je Insta-grid) met #culyhomemade en @culynl en wij delen jouw foto via ons Instagram-account!

Maandag

Op maandagen houden we het het liefst lekker simpel: groenten snijden, op een bakplaat mikken, in de oven schuiven, op de bank ploffen en wachten tot een piepje ons uit onze staar-modus verlost. En laten aardappeltjes uit de oven nou niet alleen simpel, maar óók erg lekker zijn!

Voor deze traybake combineerden we ze met witlof, rode uien, kerstomaatjes, verse tijm en camembert. Die laatste smelt natuurlijk in de oven, wat je een gratis – fantastische – kaassaus oplevert.

plaatbak met witlof, camembert en aardappeltjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: vega traybake van witlof met Camembert en aardappeltjes

Dinsdag

De meeste mensen roeren melk en een klontje boter door hun stamppot om ‘m romiger te maken. Werkt prima, maar het is nóg lekkerder om er ook wat parmezaan aan toe te voegen! Vooral als je af en toe zo’n goede kaas-string krijgt als je een hap neemt – pizza is er niks bij.

We combineerden de stamppot met krokant gebakken boerenkool en romige paddenstoelenjus. Heer-lijk.

parmezaanstamppot met boerenkool en paddenstoelenjus
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: parmezaanstamppot met paddenstoelen en boerenkool

Woensdag

Het is misschien een beetje valsspelen, want verse aardappels gebruik je niet voor dit recept – maar technisch gezien zijn gnocchi ook gewoon aardappel. Toch?

Met gnocchi maakten we dit heerlijke herfstige recept, met pompoen (dé ster van de herfst), chorizo en een roomsausje van Grana Padano. Makkelijk, troostend en het ziet er nog fancy uit ook.

gnocchi met Grana Padano, pompoen en chorizo
Bron: Winnie Verswijvel

> Naar recept: Gnocchi met Grana Padano, pompoen en chorizo

Donderdag

Huh, risotto en aardappel? Is dat niet een beetje… dubbelop? Misschien, maar het is zó lekker! Want als je de aardappelblokjes fijn genoeg snijdt, smelten ze zo lekker weg op je tong, precies zoals risotto hoort te doen.

Ook heel fijn: je maakt dit gerecht gewoon met ingrediënten uit je voorraadkast. Heb je daar ook nog een zak naturel chips liggen? Een paar verkruimelde chippies zijn stiekem héél lekker als garnering.

Aardappelrisotto met chips
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: crisis-proof aardappelrisotto uit de voorraadkast

Vrijdag

Gepofte aardappel ken je misschien wel, maar heb je ook weleens een Indiase variant geproefd? Die maakten we met chaat masala: een  kruidenmengsel dat bestaat uit veelgebruikte Indiase specerijen als komijn, zwart zoutamchoor (gedroogd mangopoeder), chilipoeder en bijvoorbeeld asfoetida (duivelsdrek).

Combineer dat met zure room, gember, rode ui en je hebt een fantastische aardappelvulling. Lekker als bijgerecht bij een simpele Indiase curry, zoals deze vega pompoencurry.

Indiase gepofte aardappel voor aardappel weekmenu
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: Indiase gepofte aardappel om je vingers bij af te likken

Zaterdag

Aardappelgratin is een ware klassieker – en toch komt de knapperige oven-goodness de laatste tijd nog maar bar weinig op tafel. Tijd om daar verandering in te brengen! En wel met dit recept van the naked chef, die de gratin combineerde met gesmoorde groenten, malse kip en knapperige bacon.

En je weet: met Jamie’s recepten zit je altijd goed.

Afbeelding van aardappelgratin van Jamie Oliver voor aardappel weekmenu
Bron: Jamie in 15 Minuten

> Naar recept: Jamie Oliver’s goudgele kip met gesmoorde groenten & aardappelgratin

Zondag

In dit weekmenu mogen ook smashed potatoes niet ontbreken, onze nieuwste verslaving. Door gekookte aardappeltjes een flinke mep te geven voor ze de oven in gaan, worden ze éxtra crispy met een zachte binnenkant.

En da’s niet alleen fantastisch in een avg’tje, maar ook met de toevoegingen van bacon en Parmezaan. Watch out kapsalon, dit recept is onze nieuwe favoriet.

loaded geplette aardappeltjes met spek, parmezaan en bosui
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: loaded geplette aardappeltjes met bacon en Parmezaan

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Weekmenu: 7 x aardappel in al z’n varianten
Sluiten