Redactie
Redactie Inspiratie 6 nov 2021
Leestijd: 6 minuten

Kookboekenweek 2021: dit zijn de kookboekentips van de Culy-redactie

De Kookboekenweek van 2021 is in volle gang. Ook wel bekend als dé week waarin liefhebbers van kookboeken het weer heel erg lastig gaan krijgen om hun hand op de knip te houden. Een week lang staan boekhandel en bieb in het teken van de mooiste kookboeken. Uiteraard hebben wij ook onze favorieten.

Dit zijn wat ons betreft dé kookboeken van afgelopen jaar die je deze kookboekenweek moet inslaan.

Nationale Kookboekenweek 2020: dit zijn de kookboeken tips van bekende foodies

Diner – Barbara Serulus, Joanna Govarts, Tine Lejeune

De Vlaamse dames Johanna Goyvaerts, Tine Lejeune en Barbara Serulus hebben samen een kookboek gemaakt waar het plezier voor eten vanaf druipt. Hun boek DINER is wat ons betreft één van de leukste kookboek-ontdekkingen van de afgelopen tijd (en er zijn nogal wat leuke kookboeken verschenen!). Met dit boek leer je simpele maar spectaculaire etentjes geven als een pro: het hele jaar door.

> DINER van Johanan Goyvaerts, Tine Lejeune en Barbara Serulus (uitgeverij Luster) is nú te koop voor € 32,50

DINER cover

Paramaribo – Judith Cyrus

“Vraag iemand naar zijn favoriete Surinaamse gerecht en aan de hand van zijn antwoord kun je herleiden hoe goed hij is ingevoerd in de Surinaamse keuken”, zegt Judith in dit boek. Veel mensen kennen de bekendere gerechten als saotosoep, pom en moksie alesie. Maar Suriname heeft nog veel meer culinaire ontdekkingen. Sopropo, heri heri, phulaori en gulung gulung bijvoorbeeld. Judith geeft je in haar boek Paramaribo een heerlijke mix van dat alles.

> Paramaribo – een culinaire smeltkroes – van Judith Cyrus (Fontaine Uitgevers) is vanaf nu te koop voor € 34,99. 
Paramaribo boek

Toko Lo – Lola van Ruler

Met Indische roots en een opleiding als banketbakker vond Lola van Ruler dat het tijd was voor een kookboek waarin ze handgeschreven familierecepten vertaalt voor het grotere publiek. Van pandanflensjes tot Indische aardappelkroketjes en deze lemper ajam: Lola’s baksels zijn een mix van retroklassiekers met een vleugje eigenzinnigheid. Wij willen het allemaal.

> Toko Lo (Carrera Culinair) van Lola van Ruler is nú te koop voor € 29,99
Toko Lo cover

OTK – shelf love – Yotam Ottolenghi, Noor Murad

Yotam Ottolenghi schreef dit boek samen met Noor Murad, vast onderdeel van het Ottolenghi-team. Het ontstond tijdens de lockdown, toen het team besloot om steeds meer verhalen, berichten en video’s vanuit hun kookstudio in Londen te delen op social media. Dat was zó’n succes, dat het resulteerde in een nieuw boek: Shelf Love.

> OTK – Shelf Love van Yotam Ottolenghi en Noor Murad (Fontaine Uitgevers) is nu te koop voor € 24,99.
Shelf Love Ottolenghi

Homakase – Oof Verschuren

Oof Verschuren en zijn vrouw Yvette van Boven zijn een echt powerkoppel: hij verzorgt al jaren de fotografie voor haar kookboeken. Nu zijn de rollen min of meer omgedraaid: Oof maakte met Homakase zijn eigen kookboek, waarin hij je uitlegt hoe je thuis een Japans omakase-menu voor elkaar bokst. En dat natuurlijk onder redactie van Yvette.

Droom jij er ook stiekem van om een echte sushi-meester te worden? Laat je inspireren door Homakase.

> Homakase van Oof Verschuren (Nijgh & van Ditmar) is nú te koop voor € 34,99,-

Homakase van Oof Verschuren

Met Mes & Stokjes – Mascha Lammes

Mascha Lammes maakte nog niet zo lang geleden samen met haar man Ronald Giphart al zo’n verrekt lekker kookboek, dit keer is ze terug met het vervolg. Haar boek ‘Met Mes & Stokjes’ is wat ons betreft een ode aan het geluksgevoel dat je ervaart als je weer een knallend gerecht ontdekt.

Van Surinaamse gehaktballen tot aan Midden-Oosterse knafeh en van Chinese bang bang chicken tot aan Amerikaanse baja fish taco’s. Met Mes & Stokjes heeft van alles wat. Maar bovenal is er die enthousiaste, humoristische toon van Mascha die maakt dat we weer even beseffen hoe verrekte dol we zijn op eten.

> Met Mes & Stokjes van Mascha Lammes (uitgeverij Thomas Rap) is nu te koop voor € 29,99

Met Mes & Stokjes

Groente Menu’s – Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz

Nederlands beste groentechef Niven Kunz heeft al veel kookboeken op zijn naam staan, maar dit is het eerste dat hij samen met zijn vrouw Virginie maakte. Het powerkoppel bestiert samen restaurant Triptyque in Wateringen, maar hun etentjes thuis zijn minstens zo indrukwekkend. In hun boek delen ze daarom 13 heerlijke menu’s bomvol te gekke ideeën voor etentjes thuis. Mét uiteraard weer groente in de hoofdrol.

Elk menu kun je deels maken, zowel voor een groep visite of voor met z’n tweeën. Daarmee is het ook een heel praktisch boek geworden, waar je nog jaren plezier van hebt.

> Groente Menu’s van Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz (Kosmos Uitgevers) is nu te koop voor € 29,99

Hotpot – Bas Robben

Hotpotten is wat ons betreft dé hobby om de koude maanden mee door te komen. Niet alleen brengen we daarvoor maar wat graag een bezoekje aan een hotpot-restaurant: we willen ook thuis hotpotten! Met vrienden en familie lekker rond zo’n grote pan, dampende spicy bouillon kruipen. Da’s toch duizend keer leuker dan gourmetten?

In zijn boek Hotpot leert Bas Robben je alles over de lekkerste hotpots uit China, Taiwan, Japan, Korea en Vietnam. Hij geeft je recepten voor bouillons (ook vega en vegan) en inspiratie voor wat je daarin kunt kookt, zoals kimchi-tofudumplings, gemarineerde ossenhaas en rijstballetjes. Ook bijpassende dipsauzen, drankjes en toetjes staan in het boek. 

> Hotpot van Bas Robben (Good Cook) is nu te koop voor € 22,50

Hotpot

Nadiya Bakt – Nadiya Hussain

Sinds ons interview met Nadiya Hussain en de exclusieve onlie masterclass die we samen met haar organiseerden voor Culy-lezers, zijn we alleen nog maar meer verliefd geworden op Nadiya. Haar nieuwste boek Nadiya Bakt mag dan ook niet ontbreken in onze boekenkast.

De winnares van The Great British Bake Off is verzot op bakken en laat graag haar oven het werk doen. In haar boek ‘Nadiya Bakt‘ vind je dan ook slimme recepten die een groots resultaat opleveren. Met aanstekelijk enthousiasme bakt ze de lekkerste gerechten, zoet én hartig. Het boek bevat ook alle recepten van haar gelijknamige kookserie op Netflix en de BBC.

> Nadiya Bakt van Nadiya Hussain (Luiting-Sijthoff) is nu te koop voor € 27,50

Bij Bijdendijk Thuis – Joris Bijdendijk

Joris deelt in ‘Bij Bijdendijk Thuis‘ niet alleen hét recept voor zijn ultieme Croque Monsieur, maar ook voor zijn favoriete tosti en een Welsh Rarebit. In het boek vind je ruim 250 recepten en simpel beschreven kooktechnieken, zoals voor zelfgemaakte croissants. In Joris’ eigen woorden: “Als je de koksschool doet, kun je dit boek als werkboek gebruiken, want álles staat erin.”

Culinair journalist Joël Broekaert leert je daarbij ook nog eens alles over de herkomst van ingrediënten als boter en suiker, koken met vuur en die magische vijfde smaak: umami.

> Bij Bijdendijk Thuis van Joris Bijdendijk (Nijgh & Van Ditmar) is nu te koop voor € 34,99

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.