Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 5 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Voor op je verlanglijstje: dit is het Gouden Kookboek van 2021

Het is feest in de boekhandel, want het is weer Kookboekenweek! Van 5 t/m 14 november worden alle kookboeken weer in het zonnetje gezet. Als vanouds wordt de feestweek afgetrapt met de bekendmaking van Het Gouden Kookboek. Dit jaar is Een Kookboek van Seppe Nobels verkozen tot hét kookboek dat je in je boekenkast moet hebben staan.

De boekhandels hadden het zwaar in dit corona-jaar (zo moesten ze tijdens de lockdown hun deuren sluiten), maar gelukkig is er weer reden voor een feestje. Het CPNB heeft namelijk weer een Gouden Kookboek uit mogen reiken.

Het Gouden Kookboek van 2021

De vakjury van het Gouden Kookboek 2021 wordt dit jaar aangevoerd door Nadia Zerouali. Daarnaast bepalen Jonneke de Zeeuw (culinair publicist en influencer), Bart van Aken (boekverkoper van het jaar in 2013, zaakvoerder van caterering Chère Jeanne), Sarriel Taus (eigenaar van restaurant Droog) en Anke Hermkes (marketeer bij Boekhandel Van Piere te Eindhoven, met als specialisatie kookboeken) wie dit jaar het beste kookboek van Nederland en Vlaanderen heeft gemaakt.

Vijf kookboeken belandden op de shortlist en streden uiteindelijk om die felbegeerde titel van Gouden Kookboek. Dat waren: De bijbel van de Indiase keuken van Paulami Joshi, Homakase van Oof Verschuren, Job & Perry: een klootzak-proof kookboek van Job Pattinasarany & Perry de Man, Een Kookboek van Seppe Nobels en Toko Lo van Lola van Ruler.

Seppe Nobels mag zijn boek nu dus het beste kookboek van 2021 noemen.

Wie is Seppe Nobels?

Chef en auteur Seppe Nobels woont in Antwerpen en is daar een bekend gezicht; misschien ken je hem wel als chef van het populaire restaurant Graanmarkt 13. Hij werd in 2014 verkozen tot Beste Groentechef van de Benelux door Gault & Millau, was op televisie te zien bij tv-programma Grillmasters en kreeg in 2021 een groene Michelinster voor zijn op groenten geïnspireerde keuken en duurzame filosofie.

Met zijn huidige project Instroom leidt hij vluchtelingen op tot chefkoks. Daarnaast pleit Seppe voor duurzaamheid, zoals het kweken van groenten en kruiden in de stad en de wildpluk van stadsonkruid. Zo is hij een van de voortrekkers van de Urban Farming-beweging in zijn thuisland.

Seppe Nobels en Nadia Zerouali
Bron: Janus van den Eijnden

Een kookboek

Dat zie je ook terug in Een kookboek: een veggie-forward kookboek. Het motto van de chefkok is dan ook:

Laat de groenten in elk gerecht schitteren en geef er vlees, vis of gevogelte bij als je daar zin in hebt…”.

In zijn boek laat Seppe je in wel 450 (!) recepten zien hoe je dat doet. De vakjury roemt het boek ondermeer vanwege de tijdloosheid ervan. Ook is er volgens hen goed gekeken naar hoe ingrediënten het beste tot hun recht komen. Ondanks het hoge niveau van de gerechten is het erg haalbaar voor de thuiskok, zeggen zij.

Met andere woorden: “Een Kookboek is zo’n kookboek dat zelden verschijnt maar dat je over 30 jaar nog veelgebruikt in iemands keuken ziet staan.”

> Een kookboek van Seppe Nobels (uitgeverij Lannoo) is te koop voor € 45,- euro. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.