Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 18 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Weekmenu voor 21 t/m 27 november: een goeie portie nostalgie op je bord

Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Deze week gaan we voor klassieke gerechten met soms een twist, maar vooral met een hoop nostalgie. Alsof je bij je opa en oma aan tafel zit, maar dan nóg beter.

Weekmenu voor 21 t/m 27 november

Een goede portie nostalgie op je bord dus, omdat we daar soms zo naar kunnen verlangen!

Maandag

Het journaal verkondigde pas dat witlof weinig lof meer oogst onder jongeren. Paniek! De recepten zijn niet sexy genoeg. Of misschien loven jongeren de witlof gewoon niet zo. In elk geval, ter inspiratie, maar ook voor dat “ach ja, witlof heb ik al lang niet op m’n boodschappenlijstje gezet”-gevoel, beginnen we dit weekmenu met een klassiek witlofgerecht. Met ham en kaas! En hoewel dit gerecht eigenlijk van onze zuiderburen is komen overwaaien, scharen we ‘m tegenwoordig wel onder klassieke Hollandse pot.

Vind je deze witlofschotel nu echt te passé voor de maandag en jouw eetgewoontes? Nigel Slater heeft een sexy witlof recept met druiven en honing dat zich perfect leent als bijgerecht bij een klassiek boomstammetje. Of als hoofd als je de witlof eens in het zonnetje wil zetten.

Witlofschotel met ham en kaassaus

> Naar recept: Witlofschotel met ham en homemade kaassaus

Dinsdag

Waar de witlof nog weinig lof oogst, wordt de slavink steeds populairder. Afgelopen jaar zagen we ‘m bij veel restaurants terug op de kaart komen. En wij snappen dat eerlijk gezegd wel! Al houdt de slavink altijd een beetje een gourmet imago, we maken ‘m graag zelf. Zeker omdat ‘ie dan nóg lekkerder is dan vanuit de winkel. Leuk feitje: het is nog makkelijk ook!

Eet de slavink klassiek met gekookte aardappels en rode kool of geef ‘m een fancy touch door hem te trancheren en er een zelfgemaakte chimichurri over te druppelen. Zoetzuur salade’tje erbij en je bent klaar!

Gebakken slavinken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Zelf slavinken maken

Woensdag

Nog zo’n klassieker is het broodje bal. Of zoals ‘ie in Den Haag heet: een beschuitstuitah met salluf. Met mayo. Wij zijn niet vies van een broodje bal, maar geven toe dat ‘ie niet vaak in ons weekmenu repertoire terugkomt omdat we ‘m misschien ietwat saai vinden. Tot Culy’s Winnie het broodje bal een Aziatisch tintje gaf. Nu weten we ‘t zeker: de beschuitstuitah wordt een terugkerend gerecht in ons weekmenu.

Broodje gehaktbal met een Aziatisch tintje
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Broodje gehaktbal met een Aziatisch tintje 

Donderdag

Na al dat vlees, tijd voor een vega klassieker. Andijviestamppot die zó lekker is, dat er geen spekjes doorhoeven en zeker geen worst bij. Hoewel andijviestamppot echt zo’n “logeren bij opa en oma gerecht” is, maakt Culy’s Martine ‘m vaak. Wellicht omdat ze soms zo verlangt naar dat nostalgische gevoel van logeren bij opa en oma. En gelukkig had oma gelijk toen ze verkondigde dat een andijviestamppot altijd een zuurtje moet hebben. Want als zelfs Robert Kranenborg dat zegt en doet, dan ís het gewoon zo.

Andijvie stamppot

> Naar recept: Vegetarische andijviestamppot van Robert Kranenborg 

Vrijdag

Wat is er ook alweer mis met een oer Hollands AVG’tje? Inderdaad, niks! Wij maken ‘m dit weekmenu met verslavend lekkere aardappel-spitskoolkoekjes. Spitskool, ook zo’n groente die we té weinig gebruiken in de keuken. Maar geloof ons: na het maken van deze ‘koekjes,’ komt de spitskool zeker terug op de vaste plaats in jouw koelkast en weekmenu.

Wil je ‘t geheel vega houden? Dan kun je uiteraard voor vegetarische gehaktballetjes gaan of ze zelf rollen van vega gehakt. Zo’n heerlijk nostalgisch klusje: gehaktballen rollen!

gehaktballetjes met aardappel-spitskoolkoekjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Makkelijke aardappel-spitskoolkoekjes met gehaktballen en peterselieroom 

Zaterdag

Nog zo’n Hollandse comfortpot is een lekker bakkie snert. Of erwtensoep. Want zit daar eigenlijk verschil tussen? In ieder geval: deze erwtensoep hebben we een Aziatische twist gegeven. Niet omdat de Hollandse snert dat persé nodig heeft, maar wel omdat we de smaak soms wat té typisch vinden dat we zeker geen tweede keer opscheppen. Met deze Aziatische erwtensoep is dat wel anders! De limoenblaadjes die we eraan toevoegen maken deze klassieker lekker fris.

Frisse erwtensoep aziatisch
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Frisse erwtensoep met een Aziatische twist

Zondag

Trommel je vrienden en familie op voor dit oerHollandse zondagsmaal: gehaktbrood! Stel een afspeellijst samen met Hollandse klassiekers, spijkerpoep de billen uit de broek en geniet ondertussen van een heerlijk gehaktbrood. En hoewel gehaktbrood soms nog best een klusje is. Want hoe houd je ‘m heel, hoe krijg je ‘m overal goed gaar en ga zo maar door. Dit weekmenu sluiten we af met een makkelijk gehaktbrood! Want hoewel zondagen voor uitpakken zijn, mag het ook best eens makkelijk zijn.

Afbeelding van makkelijk gehaktbrood
Bron: Culy

> Naar recept: Makkelijk gehaktbrood met een frisse salade

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.