Zo maak je zelf chimichurri

Culy 27 feb 2014 Diner

In Argentinië en Uruguay zul je altijd een schaaltje chimichurri bij je vlees treffen. Soms wordt het vlees er in gemarineerd, maar meestal is het een sausje voor erbij.

Vroeger werd chimchurri gepekeld, maar tegenwoordig gebruikt men azijn om het te conserveren. Er zijn twee soorten chimichurri’s: een milde en een pittige variant. Dit ligt simpel aan het feit dat in de pittige meer Spaanse pepers worden gedaan.

Chimichurri heeft zijn naam te danken aan de Ier Jimmy McCurry, die zich in de negentiende eeuw inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheid. Men zegt dat hij de eerste was die ooit de chimichurri bereidde en omdat zijn naam moeilijk uit te spreken was door de lokale bevolking, werd dit verbasterd tot chimichurri.

Steak chimichurri stock

Recept

Wil je zelf chimichurri maken? We bekeken een aantal recepten en wij denken dat het op deze manier het lekkerst is. Zie hiernaast (of hieronder in de mobiele versie) de ingrediënten. Je kunt natuurlijk meer of minder van de ingrediënten gebruiken als je wilt, doe het puur op je eigen smaak.

Doe alle droge ingrediënten, behalve de ui en de Spaanse peper, in een vijzel en meng tot een gladde massa. Doe er vervolgens beetje bij beetje de olie erbij. Doe daarna de azijn erbij en roer het goed door zodat er een gladde saus ontstaat. Op het einde voeg je de ui en de Spaanse peper toe en roer je alles nog eens goed door. Et voilà: een heerlijke Argentijnse saus voor bij je steak!

chimichurri

  • 100 ml olijfolie
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • de blaadjes van 10 takjes verse tijm
  • 1 bosje verse oregano
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 1 bosje bieslook
  • 1 Spaanse peper, fijngehakt
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • 4 tenen knoflook
  • 1 kleine gesnipperde ui
  • Grof zeezout en versgemalen zwarte peper
Reageer op artikel:
Zo maak je zelf chimichurri
Sluiten