Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 2 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Culy Basics: zelf slavinken maken (véél lekkerder dan kant-en-klaar)

De good old slavink: zie daar maar eens weerstand aan te bieden. Want het concept van een gehaktrolletje omwikkeld met spek vinden we natuurlijk stiekem allemáál lekker. Wél zijn ze op hun lekkerst als je ze zelf maakt.

De slavink wordt vaak gezien als een tikkeltje ordinair massaproduct – en toegegeven: ze zijn niet altijd van beste kwaliteit. Toch zien wij om ons heen genoeg voorbeelden van chefs die de slavink heruitvinden . En als zo’n zelfgemaakte slavink dan op een menukaart staat, gaan we altijd wel voor de bijl. Zo serveert Wils Bakery Café ‘m van konijn in madeirasaus en staat er bij Héron een nose-to-tail-versie op de kaart van pied de cochon.

Zelf maken is dus de boodschap, dan weet je precies wat erin gaat en kun je de ultieme slavink creëren. Helemaal tof als je daar zelf vers gehakt voor draait, maar je kunt ook naar een goede slager voor smaakvol gehakt. Neem daar dan meteen wat plakjes ontbijtspek mee.

Zelfgemaakte slavinken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zelf slavinken maken

Meng in een grote kom het gehakt met 1 ei, de gehaktkruiden, de mosterd en het paneermeel. Als je gehaktkruiden met mosterdpoeder erin gebruikt, laat de mosterd dan weg uit het recept. Voeg nog een flinke draai zwarte peper toe.

Maak vier ballen van het gehakt en vorm die tot gehaktstaven (je weet wel: slavinkvorm).

Nu gaan we ze inpakken in 3 plakjes ontbijtspek. Leg een plakje in de lengte op je snijplank. Leg daar een andere plak dwars op, iets boven het midden. Het derde plakje leg je daar weer verticaal overheen, precies naast het andere verticale plakje (zie foto hieronder).

Slavinken inpakken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Leg het gehakt op het horizontale plakje spek. Als het goed is, is de gehaktstaaf nu precies zo lang als de twee verticale plakken samen breed zijn (kneed het anders opnieuw tot deze grootte) en heb je links van het gehakt een klein stukje spek en rechts een langer stuk uitsteken. Vouw de plak om het gehakt heen.

Slavinken maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Breek het andere ei en vang het eiwit op in een kommetje. Klop het los en zet het opzij. De eidooier kun je weggooien of bewaren voor een andere bestemming. Plak de uiteinden van het het spek vast met een beetje eiwit. Zo blijven je slavinken mooi in vorm tijdens het bakken.

Leg de gedroogde dille op een schoteltje en druk de zijkanten van de slavinken in de dille. Leg ze desnoods tot gebruik in de koelkast.

Verhit een klont boter en een beetje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak je zelfgemaakte slavinken eerst rondom goudbruin en laat ze daarna op laag vuur verder gaar bakken. Na een minuut of 15 zouden ze gaar moeten zijn. Test eventueel de kerntemperatuur met een vleesthermometer.

Serveer de slavinken met aardappelpuree, een grote schep mosterd en een groene salade. Of bijvoorbeeld bij gebrande prei, een stamppot of gebakken aardappeltjes.

Gebakken slavinken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.