Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 2 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: frisse erwtensoep maken mét een Aziatische twist

Een kom erwtensoep kan heel erg lekker zijn, maar het komt zelden voor dat we een tweede portie willen. Die stevige smaak en de geur kúnnen nog weleens tegen gaan staan. Dat zette ons aan het denken: konden we niet eens een iets frissere versie van erwtensoep maken? Het resultaat is deze erwtensoep met een Aziatische twist.

Een waarschuwing vooraf: dit is dus niet zo’n traditionele snert waarin zoals men vaak voorschrijft – “je lepel rechtop blijft staan”. Hij is iets lichter en frisser, onder meer doordat we citroengras, limoenblad en vissaus toevoegen. Ook het handje verse munt en koriander waarmee we de soep bestrooien zorgen daarvoor.

In plaats van de traditionele rookworst en varkenspoten of krabbetjes (varkensribben) voegen we gemarineerde blokjes buikspek toe. De pinda’s geven de soep nog wat textuur.

Al met al vinden we dat deze soep de essentie van een erwtensoep heeft behouden, maar een verrassende twist heeft gekregen. Probeer het zelf!

Frisse erwtensoep aziatisch
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Erwtensoep maken met een Aziatische twist

  1. Begin met het marineren van het vlees. Snijd het in blokjes en leg ze in een bakje of schaal.
  2. Doe de citroengras, sjalot, knoflook, sojasaus, olie en vissaus in een keukenmachine en laat net zolang draaien tot de boel is veranderd in een pasta. Hussel het door de blokjes vlees, dek af en laat in de koelkast marineren. Dit kan al tot 24 uur van tevoren.
  3. Breng in een ruime pan 3 liter water samen met de spliterwten aan de kook. Kneus de citroengras en voeg ‘m toe aan de pan. Doe ook de limoenblaadjes erbij. Laat 1 uur koken onder regelmatig roeren en schep het schuim er met een schuimspaan af.
  4. Check of de spliterwten uit elkaar vallen. Voeg de wortel, pastinaak en de prei toe aan de erwtensoep. Laat 20 minuten zachtjes koken, tot de groenten gaar zijn.
  5. Bak ondertussen de blokjes buikspek in een koekenpan in een paar minuten goudbruin en gaar.
  6. Breng de erwtensoep op smaak met de vissaus, proef en voeg indien nodig meer toe. Roer de gebakken blokjes buikspek erdoorheen. Vis voor het opdienen even de limoenblaadjes en citroengras uit de soep.
  7. Dien de soep op in diepe borden of kommen en garneer met de fijngehakte munt en koriander en de pinda’s.

Samuel Levie geeft je een masterclass erwtensoep maken

Erwtensoep met een Aziatische twist
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer over erwtensoep:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.