Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 21 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Wat kun je allemaal doen met knolselderij?

We zeggen het maar gewoon: knolselderij is een oerlelijke groente. Misschien wel de lelijkste. Maar de verfijnde smaak is ongeëvenaard. Niet voor niets zijn topchefs er gek op. Maar wat kun je allemaal doen met deze knol?

Knolselderij: ruwe bolster, blanke pit

Knolselderij is zo’n beetje het prototype ruwe bolster, blanke pit. Kijk alleen al naar hoe dat ding eruit ziet: grof, met een dikke, pokdalige schil, de wortels en de klei er vaak nog aan. Maar onder dat ruwe uiterlijk gaat een verfijnde smaak schuil.

De knol smaakt aromatisch, lichtzoet en in de verte een beetje naar anijs. Het is de perfecte smaakmaker voor bouillons en fonds, waar hij wortel, bleekselderij en ui goed gezelschap houdt. Ook in erwtensoep doet ‘ie het goed. En ook gestampt is ‘ie heerlijk: bijvoorbeeld ter vervanging van aardappelen (net wat lichter en gezonder!).

knolselderij

Verfijnde gerechten

Je denkt dan ook automatisch een beetje aan ruwe, boerse gerechten bij knolselderij. Komt waarschijnlijk door zijn jasje. Maar ondertussen zijn veel topchefs ook fan van de groente. Joris Bijdendijk serveert het regelmatig, bij RIJKS. En ook Leon de Mazairac (die Podium onder de Dom in Utrecht onlangs verliet) is er gek op.

Zo nagelt Joris de knollen graag aan het spit van de rotisserie. In zijn kookboek staat een prachtig gerechtje van geroosterde knolselderij met wilde Waddenoester en zwarte radijs. En volgens Herman den Blijker past de geroosterde groente perfect bij remouladesaus: ook al zo’n match made in heaven.

Ook Samuel Levie (van Brandt & Levie) is fan van de knolselderij. Hij poft ‘m, en doet er hangop en kervel óf bruine boter met lavas en kappertjes bij. Lik je je scherm al af? Wij wel.

Knolselderij roosteren

Wil je je wagen aan al dat bovengenoemde lekkers, dan mag je aan het roosteren slaan. Daarvoor kun je de hele knol inwrijven met olijfolie, zout en peper en het ding in 1,5 tot 2 uur roosteren in een oven op 190 graden.

Een andere methode is om de knolselderij in dikke plakken (van 2 cm dik) te snijden en die te roosteren in de oven. Lekker als je ‘m aflakt met vleesfond of groentebouillon. Daarmee maak je bijvoorbeeld geroosterde knolselderij met honing, rozemarijn en Parmaham. Of serveer de plakken met gebraden eend en een sinaasappelsaus.

Herman den Blijker roostert zijn knollen trouwens op de barbecue. Kan ook heel goed.

Lekkere recepten met knolselderij

Daarnaast ook altijd goed: knolselderijpuree, bijvoorbeeld voor bij vis of hertenstoof. Stamp ‘m eens mee door een hutspot of andere stamppot, voor stamppot met een twist.

En ben je niet héél dol op de smaak van knolselderij en wil je ‘m een beetje ‘vermommen’? Maak er dan een hippe vegetarische ceviche mee. Een beetje vergelijkbaar: ingelegd (dus zoetzuur). Lekker fris bij vlees en een romige saus, zoals remoulade. Of snijd er frietjes van, die je knapperig bakt in de oven.

Weet je het allemaal echt niet meer, dan kun je van knolselderij altijd nog fantastische soep maken. Fluweelzacht en romig, dus áltijd goed.

geroosterde knolselderij

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Wat kun je allemaal doen met knolselderij?
Sluiten