Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 4 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat is heavy cream en waar kun je het mee vervangen?

Leuk, die recepten van Engelstalige bronnen, maar het kan ook zeker enige verwarring opleveren. Zijn we net gewend aan het omrekenen van hoeveelheden – tip: schaf cups aan, het gaat je een jaar van je leven schelen – googelen we maar meteen door naar hoeveel 375 Fahrenheit ook alweer is. Zo ook met overige terminologie: want wat is heavy cream nou precies en waar vervang je het door?

Na dit artikel hoef je nooit meer in paniek te raken als je geen heavy cream kunt vinden in de super.

Van cup naar gram: het ultieme overzicht voor al je omrekenfrustraties

Wat is heavy cream en waar kun je het mee vervangen?

Bakken is niets meer dan scheikunde – althans, zo voelt het vooral wanneer het mislukt – en dus gaan we in dit proces niet te veel op ons gevoel af. Waar we bij een pastasaus vol zelfvertrouwen op gevoel met de zoutmolen erboven hangen, volgen we bij zoete baksels toch echt vaker de regels.

Toch wordt dat wel ‘s lastig wanneer je überhaupt niet bekend met het ingrediënt, zoals in veel Engelse en Amerikaanse recepten. Wat is heavy cream bijvoorbeeld?

Kerstkoffie met slagroom en kerstkruiden
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Slagroom

We legden het al eens eerder uit in dit artikel over de verschillende creams: waar de veelgebruikte single cream net wat onder het vetpercentage zit van onze veelgebruikte slagroom, zit de vettige double cream er boven.

Net als deze twee is ook heavy cream volop te verkrijgen in Engelse en Amerikaanse supermarkten, wat niet het geval is in Nederland.

Slagroom daarentegen is er in alle vormen en maten. Gebruik de vetste versie daarom als het niet heel nauw komt, echter bevat slagroom rond de 35% vet, en heavy cream wat meer (tussen de 36% en 40%). Dit kan verschil in textuur en vochtigheid betekenen.

Vervangers

Wil je voor het vergelijkbare resultaat gaan van heavy cream, maar eet je bijvoorbeeld geen zuivel of heb je niks vergelijkbaars in huis? Onze collega’s van Epicurious deden grondig onderzoek naar de beste vervangers.

Melk en boter

Het perfecte vetgehalte bereik je ook door boter en volle melk te mengen. Dit kan met 158 ml volle melk met 30 gram gesmolten boter. Meng ‘m goed voordat je het goedje toevoegt aan je beslag.

Griekse yoghurt + melk

Een goede vervanger in hartige gerechten: de vetste Griekse yoghurt die je kunt vinden. Het brengt de benodigde romigheid in bijvoorbeeld soepen, maar is dan weer niet per se geschikt voor baksels. Dat komt door de hogere zuren van yoghurt tegenover die van heavy cream.

Coconut cream

Wend je bij een vegan recept tot coconut cream. Dit kan op twee manieren: door het gebruik van een blok santen (tegenwoordig ook in de supermarkt te verkrijgen). Maak ‘m vloeibaar door het sachet in heet water te leggen. Of leg je blik volvette kokosmelk in de koelkast, waardoor je de volgende dag de bovenste vette lag eraf kunt scheppen. Kleine disclaimer: je baksel krijgt wel een kokossmaak.

Wortelsoep met sinaasappel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer kooktips

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.