Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 5 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Culy Kids: 5x groente verstoppen in het eten van je kind

Gaat jouw kind al bijna huilen bij het idee dat hij of zij groentes moet eten? Een strijd die je vanaf nu niet langer aan hoeft te gaan. Wij geven je namelijk 5 manieren om groente te verstoppen in het eten van de kids. En wat blijkt: het werkt!

5x groente verstoppen in het eten van je kind

Want nóg een avond strijden om een stronkje broccoli gaan wij in ieder geval niet meer doen!

1. Smoothies

De een noemt het een vruchtensap, de ander een juice: één ding is zeker, een smoothie is het perfecte vehikel om groente in te verstoppen. Doe wat worteltjes, komkommer of verse spinazie in een blender en voeg daar een zoete, rijpe banaan of diepvriesfruit aan toe. Nog zoeter? Je kunt er wat honing aan toevoegen. Even blenden en je hebt een zoet vruchtensap waar ook nog eens genoeg groente in zit!

2. Pureren

Is je kleintje dol op spaghetti met rode saus, maar gaat ‘ie janken zodra hij ook maar een stukje groente ziet zitten? Er zit niks anders op dan deze saus te pureren tot je een ons weegt om de groente te verstoppen. Maak ‘m zoals je altijd doet, maar doe de boel op het laatst in een blender of zet de staafmixer erin. Je houdt een super egale saus over, die heel stiekem gewoon boordevol groentes is. Werkt overigens ook bij soepen, curry’s en andere grove groentegerechten.

groente verstoppen stock unsplash
Bron: Unsplash

3. Dippen

Kijk, dat jouw kind dol is op chips en alles wat krokant en ietwat zoutig is, snappen we als geen ander. Maar hoe leuk is het om ‘m als namiddagsnack zijn eigen snackplateau voor te schotelen. Chipjes én dipjes. Gaan we ‘m natuurlijk niet vertellen dat die dipjes gemaakt zijn van groente, groente en nog eens groente. Een wortelspread of erwtenpuree bijvoorbeeld!

Andersom werkt het waarschijnlijk ook: gezellige crudités van komkommer en wortel met een dipje als griekse yoghurt bijvoorbeeld. Al is het dan niet helemaal groente verstoppen, meer groente aantrekkelijk maken.

4. Vervang je standaard ingrediënten door groente

Het kan natuurlijk zo zijn dat je kindje dol is op aardappelpuree maar verder érg kieskeurig is en groentes echt laat staan. Wellicht schotel je ‘m daarom dagelijks aardappelpuree voor zodat ‘ie toch íets binnenkrijgt. Dat is bij deze verleden tijd! Vervang de aardappelpuree door (of maak een combi met) bloemkool of pastinaak. Zo zijn ‘t niet alleen piepers, maar ook gezonde groentes die ‘ie binnenkrijgt.

groente vervangen stock unsplash
Bron: Unsplash

5. Doe het samen

Kijk, groente verstoppen is natuurlijk een ludiek idee. Pureren, sapjes, dingen vervangen, maar in the end wil je ook gewoon een kind dat zich (mogen we dit zeggen, ja dit mogen we zeggen) niet aanstelt en bijna alles eet. Hoe je dan het beste te werk kunt gaan? Samen kokkerellen. Oké, onder de 4 is dat misschien een dingetje, maar zodra kleine Guus of Roos kan staan en een mensje begint te worden, is er niets leuker dan samen koken. Mooi meegenomen: vaak willen ze hun eigen creaties ook gretig verorberen. Zelfs de groentes!

Leuke recepten om samen te maken met je kind

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.