Emmo de Bie
Emmo de Bie Inspiratie 1 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Welk eten bevat de meeste vitamines om gezond het najaar door te komen?

Herfst. You love it or your hate it. De dagen die korter worden. Het ontstuimige weer. De regen en de kou. Ondanks dat de meningen over dit seizoen zijn verdeeld, kan ieders immuunsysteem wel wat extra vitamines gebruiken om griepjes en verkoudheden te voorkomen. Met deze recepten en ingrediënten begin je jouw najaar goed en gezond!

Eten met vitamine D

Veel Nederlanders hebben in het najaar last van een winterdip. De hoofdreden hiervoor is een gebrek aan vitamine D. De kortere dagen, aanhoudende bewolking en verminderde zonkracht zorgen ervoor dat je minder uren daglicht ervaart. Hierdoor maakt je lichaam minder vitamine D aan, waardoor je je meer vermoeid en lusteloos kan voelen. Daarnaast draagt vitamine D bij aan een goede weerstand.

De beste oplossing tegen een winterdip is uiteraard een tripje naar de zon, maar die luxe hebben wij helaas niet allemaal. Gelukkig kan je ook vitamine D uit eten halen, wel zo makkelijk!

Vooral eieren, rundvlees, vis en muesli bevatten veel vitamine D. Ontbijt bijvoorbeeld eens met shakshuka, daarmee is die winter blues zo weg! Houd daarna je niveau op peil met zelfgemaakte mueslirepen en sluit de dag af met hutspot met een Indonesische twist of een broodje spicy pulled zalm. Laat die grijze dagen maar komen (nou ja, je weet wat we bedoelen…)!

12 x waarom wij op de Culy redactie zo van de herfst houden

Shakshuka met granaatappel, za'atar, yoghurt en munt
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Eten met vitamine C

Dat vitamine C in groente en fruit zit, weet iedereen wel. Maar waar is het eigenlijk goed voor? Vitamine C is essentieel voor een goede weerstand, en dus ook essentieel tijdens de herfst! Daarnaast houdt het je huid, bloedvaten en botten jong en gezond. Nu kun je op fruit alleen niet overleven, maar gelukkig zit het in nog veel meer.

Spruitjes, broccoli en zoete aardappel zijn echt dé groenten die tjokvol vitamine C zitten. Daarnaast kun je deze vitamines veel vinden in sinaasappels (ongeveer het symbool voor vitamine C) en staan kiwi’s er bijna bol van! Maak bijvoorbeeld een winter-panzanella met zoete aardappel en spruitjes, of geef je immuunsysteem een echte boost met een van deze super-smoothies. Met dit vitaminerijk eten kan je gedag zeggen tegen een herfstverkoudheid.

Het verschil tussen de groene en gele kiwi: welke is eigenlijk gezonder?

gezonde maaltijdsalade/winterse panzanella
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Vitamine A

De laatste echte immuun-booster is vitamine A. Deze vitamine is vooral te vinden in lever, vis en kaas. Ook wortels zijn echte vitamine A-bommetjes. Naast een sterke weerstand zorgen deze vitaminen ook voor een goed gezichtsvermogen (heb je ooit een konijn met een bril gezien?).

Maak bijvoorbeeld eens in de winter je eigen homemade kippenleverpaté, wat echt veel makkelijker is dan het lijkt! Of maak eens dat blikje ansjovis in de voorraadkast open voor één van deze heerlijke ansjovisrecepten. Daarnaast klinkt veel kaas eten ons natuurlijk als muziek in de oren! Dus organiseer eens een gezellig avondje kaasfondue, “Om de weerstand even te onderhouden”.

kaasfondue in restaurant
Bron: Angela Pham via Unsplash

Met deze recepten en tips kun je goed bewapend het komende najaar aan. Wil je nog meer weten over welke vitamines in welk eten zitten en waar ze goed voor zijn? Ga dan naar de website van Voedingscentrum.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.