Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 31 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: hutspot met een Indische twist en pittig stoofvlees in ketjap

Deze hutspot heeft een Indische twist en dat komt we er santen (kokosroom) en kurkuma aan toevoegen. Een perfecte combi met pittig stoofvlees in ketjap. Geloof ons: zo’n lekker stamppotje at je niet eerder.

Dit familierecept komt van de moeder van Culy’s Nancy, die dit goddelijke kostje altijd uit de losse pols maakt (je weet wel: kloddertje hier, kloddertje daar). Wij besloten het recept vast te leggen op de manier waarop wij ‘m het lekkerst vinden.

Het stoofvlees houdt ergens het midden tussen rendang en sambal goreng daging sapi. Het heeft een wat drogere textuur, wat wij heerlijk vinden, met een gekarameliseerd korstje (komt door de ketjap).

Hutspot met een Indische twist
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Hutspot met een Indische twist en pittig stoofvlees

  1. Begin met het stoofvlees. Fruit de sjalot glazig in een beetje zonnebloemolie in een pan met een dikke bodem. Doe de knoflook en de chilipeper erbij en voeg het rundvlees toe. Laat zachtjes aanbraden.
  2. Doe de tamarinde, bruine suiker en het bouillonblokje in de pan. Voeg zoveel kokend water toe dat het vlees onder staat. Doe ook de andere limoenblaadjes, stengel citroengras, gember en laos (allemaal in hun geheel) erbij. Breng aan de kook, zet dan het vuur laag en leg de deksel op de pan.
  3. Laat het stoofvlees ongeveer drie uur zachtjes stoven. Wij vinden het ‘t lekkerst om de pan in de oven te zetten op 150 graden, maar het kan ook op het fornuis. Controleer steeds na een uurtje of er nog genoeg vocht in de pan zit, voeg zo nodig nog wat water toe.
  4. Voeg de laatste 10 minuten van de kooktijd de ketjap toe aan de pan. Let op: de ene ketjap is wat zoeter dan de andere. Gebruik je ketjap manis, wees dan iets spaarzamer en proef goed. Je kunt altijd meer toevoegen. Houd het stoofvlees warm.

Voor de hutspot

  1. Kook ondertussen de aardappels 12 minuten in een grote pan met water met een snuf zout. Leg daarna de hutspot-groenten bovenop de aardappels en laat nog 8 minuten koken. Giet goed af en stamp daarna tot een mooie puree. Meng de santen erdoorheen, samen met de kurkuma en wat zout en peper. Voeg naar smaak zure room toe.
  2. Serveer de hutspot met een flinke schep van het stoofvlees erbovenop.

Meer hutspot recepten:

Hutspot met een Indische twist en stoofvlees
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.