Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 8 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Alles over shakshuka plus de beste recepten

Het is inmiddels vaste prik in het repertoire van menig enthousiaste thuiskok. Shakshuka eten we namelijk zonder enige moeite en op regelmatige basis als ontbijt, lunch óf diner. Waarom? Omdat het makkelijk is om te maken, ongelooflijk veelzijdig is, maar vooral: een shakshuka-recept zit bomvol smaak en is favoriet bij iedereen die je het voorschotelt.

Daarom: alles over shakshuka plus de beste recepten.

Shakshuka

Het wordt overal ter wereld gegeten, maar elke regio heeft z’n eigen versie. En soms ook z’n eigen naam, gezien bijvoorbeeld huevos rancheros, een Mexicaans gerecht dat verdacht veel weg heeft van shakshuka. Overeenkomsten tussen alle versies zijn de basisingrediënten – een saus zijn van o.a. tomaten, ui en kruiden – en dat eieren hierin gepocheerd worden. Plus goed nieuws op afwasgebied: shakshuka bereid je namelijk in z’n geheel in slechts één pan. En hadden we al gezegd dat het gerecht ook nog ‘s hartstikke gezond is?

Shakshuka met granaatappel, za'atar, yoghurt en munt
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

De basis van shakshuka

Omdat onze fascinatie en liefde voor dit gerecht al geruime tijd aanwezig is, zijn we al eerder de boeken ingedoken om de feiten voor je uit te zoeken. Wat shakshuka precies is lees je daarom hier, en dat is uiteraard inclusief een shakshuka basisgerecht. En waar je over grote liefdes onophoudelijk kan blijven praten – en dromen – is dat bij shakshuka natuurlijk ook het geval.

Shakshuka-recepten

Zo zijn er eindeloos veel variaties mogelijk die we voor jouw gemak even onder elkaar zetten, zeker weten dat er een favoriet voor je bij zit. Ook leuk: check wat je nog allemaal in huis hebt – wat dacht je bijvoorbeeld van deze versie met feta – en voeg bijvoorbeeld wat overgebleven groente toe die je toch nog had liggen, zoals dit recept van shakshuka met venkel.

Shakshuka-broodjes

Het gerecht heeft op zichzelf al een flink comfort-gehalte, maar we doen er bij deze variant nog een schepje bovenop. Dat doen we door de shakshuka direct op (zelfgemaakt!) brood te bereiden. Lekker als ontbijt, als lunch of gewoon als avondeten. Op zoek naar nog zo’n lekker exemplaar met brood? Probeer deze shakshuka met toast en hummus eens.

> Naar recept: Culy Homemade: shakshukabroodjes met tomaat en ei

Shakshukabroodjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Shakshuka met zoete aardappel

Een shakshuka 2.0, laat dat maar aan Ottolenghi over. Dit exemplaar is lichtzoet, zuur en pittig tegelijk door de zoete aardappel, srirachaboter en ingelegde uien. Een combi uit de koker van de man die keer op keer weer verrast met een vernieuwende mix van ingrediënten.

> Naar recept: Shakshuka van zoete aardappel uit de nieuwe Ottolenghi

Shakshuka van zoete aardappel
Bron: Shelf Love

Groene shakshuka

Lekker, al die tomaten in shakshuka-recepten, maar een groene versie op z’n tijd is ook zeker niet verkeerd. Door de vele kruiden, frisse citroen en supergezonde spinazie is dit er eentje waar je maar moeilijk van af kunt blijven.

> Naar recept: Culy Homemade: groene shakshuka met spinazie

Groene shakshuka met spinazie en toast voor lunch op kantoor
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Shakshuka-recept van de bakplaat

Nou is het al een gerecht wat tot de categorie ‘simpel’ behoort, maar met deze versie van de bakplaat doet de oven ook nog eens al het werk voor je. Ook leuk: op de bakplaat ziet het er helemaal uit als een feestje.

> Naar recept: Culy Homemade: shakshuka van de bakplaat

shakshuka van de bakplaat
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Shakshuka met granaatappel en munt

Ook al is het basisgerecht al een smaakbommetje op zichzelf, we zien het bij Culy als een uitdaging om daar nog eens een extra dimensie aan te geven. Culy’s Winnie ging daarom op zoek naar extra structuur, frisheid en diepte. Ze vond dat onder meer in de toevoeging van granaatappelpitjes, verse munt en za’atar. En wij willen nu niet anders meer.

> Naar recept: Culy Homemade: shakshuka met granaatappel, munt en za’atar

Shakshuka met granaatappel, za'atar, yoghurt en munt
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.