Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 1 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

De nieuwste TikTok én Insta-borrelhaptrend: maak indruk met een butter board

Met weinig moeite en slechts enkele ingrediënten van mooie kwaliteit in een mum van tijd een knaller van een hap op tafel zetten: we houden ervan. De nieuwste culinaire social media trend – gezien op zowel TikTok als Instagram – past hier volledig tussen. Zet je schrap voor een enkeltje romig geluk met een butter board.

Butter board

Ook al klinkt ‘ie een beetje als dé nieuwste glibberige watersport, het is toch echt een trend om op te eten; als het even kan tijdens de borrel of brunch. Het mooie van alles: je maakt ‘m zo indrukwekkend als je zelf wilt of met wat je op dat moment in huis hebt.

Boterfans opgelet: ‘All Things Butter’ is de nieuwste TikTok trend

Wat is deze borrelhaptrend

Allereerst: een butter board is makkelijk om te maken, er komen geen vieze handen bij kijken én kost ook nog eens weinig tijd. Als we echt met pretentieuze termen wilden gooien, zouden we de trend kunnen omschrijven als een deconstructed kruidenboter. Want dat is eigenlijk precies wat het is: roomboter met verse en/of gedroogde smaakmakers.

Zoals we inmiddels gewend zijn van TikTok trends wil ‘t oog ook wat, en door zowel de boter als smaakmakers als een waar schilderij te presenteren, zullen de complimenten (en de food foto’s) niet aan te slepen zijn.

Hoe maak je een butter board

Hoe je zelf zo’n schilderij op tafel tovert? Zorg voor genoeg roomboter op kamertemperatuur, een mooie houten plank en je favoriete – maar vooral aantrekkelijke – smaakmakers. Smeer de boter robuust uit op de plank en top ‘m met een bont gezelschap van kleuren, smaken en structuren. Koop of maak een brood voor ernaast en er kan naar hartelust gedipt worden.

Variaties

Wat we zoal voorbij hebben zien komen naast het originele butter board van Justine Snacks? Dit smaakbommetje van een butter board met gekonfijte knoflook en chili, maar ook zien we iedereen volop experimenten met het hoofdingrediënt. Wat dacht je bijvoorbeeld van onderstaand ricotta board of deze pumpkin spiced butter board?

Bij Culy houden we sowieso wel van een goed gevulde plank op z’n tijd. Ook polenta doet het namelijk goed op een stukje hout en van deze anti-pasti borrelplank krijgen we nog steeds geen genoeg. Op zoek naar inspiratie voor ingrediënten voor jouw eigen draai aan een butter board? Dit zijn sowieso succesvolle smaken die lekker combineren met roomboter.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.