Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 5 nov 2023
Leestijd: 6 minuten

12x uit eten in Maastricht (deze restaurants móéten op je must-eat-lijstje)

De zin “het is alsof je even op vakantie bent,” wordt vaak in één adem genoemd met  Maastricht. Snappen wij wel; de stad pakt ons elke keer in. Alsof we eventjes in Frankrijk zijn, maar dan in ons eigen land. En dan hebben we ‘t nog niet eens gehad over die culinaire hoogstandjes. We verzamelden er 12 voor je, want uit eten in Maastricht is echt een feest.

Van klassiekers tot verrassingen waar je u tegen zegt.

Café Sjiek

Een lijst met goeie restaurants in Maastricht is niet compleet zonder café Sjiek. Wat zeggen we: zolang dit café niet op de lijst staat, is ‘t geen goeie lijst. Punt.

Het zuurvlees is hier van een andere orde. De bloedworst is er to die for, maar ook de andere gerechten (oh man, die zuurkoolschotel) laten je er wekelijks van dromen. Echt: mag je niet missen.

Geen tripje naar Maastricht in ‘t verschiet? Het recept van het beste zuurvlees ooit vind je ook op de website van Café Sjiek.

Café Sjiek is van maandag t/m vrijdag open van 17:00 uur tot 23:00 uur. In het weekend kun je er al vanaf 12:00 uur terecht. 

Café Sjiek
Sint Pieterstraat 13
6211 JM Maastricht

Restaurant Tomato

Bij Restaurant Tomato geniet je van Italiaanse gerechten zonder poespas. Simpele pizza’s, pasta’s en een lekker dessert of een goede kop koffie. Het is echt zo’n plek waar je neerstrijkt tijdens een dagje shoppen of avondje uit. Je kunt hier doordeweeks alleen dineren, maar op zaterdag en zondag zwaaien de deuren ook open voor lunch.

Tomato is van dinsdag tot en met zondag geopend van 17:00 uur tot 22:00 uur. Op woensdag, zaterdag en zondag kun je er al vanaf 12:00 uur terecht. 

Tomato 
Koestraat 21
6211 HR Maastricht

Harry’s restaurant

Harry’s restaurant bevindt zicht in het historisch gedeelte van Maastricht. Bij Harry kun je culinair genieten van echte brasserie-gerechten, maar dan met een moderne twist. Zoals de Limousin ribeye met savooiekool, knolselderij en blauwe kaas. Ook de wijnen zijn een absolute aanrader.

Staat er steak tartare op het menu? Bestellen. Hij is er namelijk niet altijd, maar als ‘ie er is, is ‘t volgens Culy’s Martine de beste van het land.

Restaurant Harry’s is van maandag tot en met zondag geopend van 12:00 uur tot 00:00 uur. 

Harry’s
Wycker Brugstraat 2
6221 EC, Maastricht

Onglet

Is het een slagerij? Is het een restaurant? Wanneer je voor het eerst binnenkomt bij Onglet weet je ‘t allemaal eventjes niet.

Bij Onglet draait alles om vlees. Vandaar dat ‘t restaurant zich heeft gevestigd áchter de slagerij. Je proeft hier het bourgondisch bloed en de geneugten des levens terug in het eten. En als je dát proeft, dan kun je de wereld aan.

Onglet is behalve woensdag en zaterdag geopend van 18:00 uur tot 23:00 uur. 

Onglet
Wycker Brugstraat 27
6221 EB, Maastricht

Restaurant Il Bacaro

Zin om ergens te borrelen of een lekker hapje te eten zonder al te veel geld uit te geven? Bij Il Bacaro vind je op de menukaart echte klassiekers én Venetiaanse cicchetti, kleine hapjes die in een bacaro (wijnbar) op de bar gepresenteerd worden.

Il Bacaro is van maandag tot zondag geopend van 12:00 tot 00:00 uur. Op vrijdag, zaterdag en zondag kun je er al vanaf 11:30 uur terecht. 

Il Bacaro
Vrijthof 16
Maastricht

Le Fernand

Je als een god in Frankrijk wanen doe je in Maastricht. Daarvoor moet je wel naar de juiste adresjes. Le Fernand is dan zo’n restaurant wat je niet mag missen. Frans eten in Nederland op z’n best.

Op het menu heerlijke Franse wijnen, maar wil je nu echt goed uit eten in Maastricht mag je hier ook zeker niet weggaan zonder iets te peuzelen. De confit de canard bijvoorbeeld, of de tartelette van krab. Stuk voor stuk kwijlen geblazen. Ook wat betreft de knappe obers.

Le Fernand is dagelijks geopend van 12:00 uur tot 00:00 uur. 

Le Fernand
Stenenbrug 6
6211 HP, Maastricht

Wycker Cabinet

‘t Wycker Cabinet volgt het ritme van de bourgondische stad Maastricht, zoals ze zelf zeggen. En wat ons betreft klopt dat wel. Je kunt er – net je bed uit gerold – ontbijten of brunchen, opladen met een goeie lunch, de avond inluiden met een apéro of uitgebreid tafelen voor het diner. Alles kan hier dus, én alles is ook óntzettend lekker. Ook een fijne bijkomstigheid.

Het Wycker Cabinet is elke dag geopend van 09:00 uur tot sluit. De keuken is geopend tot 22:00 uur. 

Wycker Cabinet
Wycker Brugstraat 29b
6221 EB, Maastricht

De Kaasbar

Zin in een wijntje en een hapje na een lange dag winkelen? Bij de Kaasbar weten ze wat je dan nodig hebt. Kaas!

De kaasmeesters kunnen precíés dat kaasje kiezen waar je op dat moment zin in hebt en dat pairen met een bijpassend wijntje of biertje. Echt: het klinkt misschien alsof ‘t enkel een borrel met kaasplank is, maar deze mensen laten zien dat kaas veel meer is dan ‘bijzaak.’ Oh en ‘t zit ook nog eens in een van de leukste straatjes van Maastricht.

De Kaasbar is dagelijks geopend van 15:00 uur tot 02:00 uur. Op vrijdag, zaterdag en zondag kun je er al om 12:00 uur neerstrijken voor je dagelijkse dosis kaas. 

De Kaasbar
Koestraat 14-16
6211 HR, Maastricht

Patty ‘n Bun

Uit eten in Maastricht betekent vaak uitgebreid en lang, bourgondisch tafelen. Maar ook als je een makkelijke, snelle hap wil kom je in de stad aan je trekken.

Bij Patty ‘n Bun weten ze namelijk écht hoe een hamburger hoort te zijn en smaken. De burgers zijn kneitervers en de verrassende toppings doen ons glunderen van genot.

Patty ‘n bun is van dinsdag t/m zondag geopend van 17:00 uur tot 20:30. Op zaterdag en zondag kun je er ook lunchen vanaf 12:00 uur. 

Patty ‘n Bun
Sint Pieterstraat 50
6211 JP, Maastricht

De Brandweerkantine

Zin in lekker eten zonder poespas? De Brandweerkantine it is. Een paar keer struikelen vanaf het Frontenpark en je bent er. Oeh én, ze serveren er de vlaaien van Mathieu Hermans. Dan weet je dat het wat de rest betreft wel goed zit.

Je kunt hier overigens ook lekker ontbijten of lunchen en je even wegtrekken van de meute. Laptopje mee? Perfecte werkspot gevonden, hiero!

De Brandweerkantine is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 00:00 uur. Op maandag zijn ze gesloten.

Brandweerkantine
Capucijnenstraat 26
6211 RN, Maastricht

Restaurant Mes Amis

Dit wijnrestaurant mag niet ontbreken in het lijstje. De gerechten zijn hier geïnspireerd op de wijnen. Door de gastvrijheid is Mes Amis door de gemeente uitgeroepen tot de meest gastvrije onderneming van Maastricht. En ja, dat snappen wij wel.

Mes Amis is dagelijks geopend van 17:30 tot 00:00 uur, met uitzondering van zondag, dan zijn ze gesloten.

Mes Amis
Tongersestraat 5
Maastricht

Restaurant 55

Restaurant 55 zit in een tof monumentaal pandje in het centrum van Maastricht. De keuken heeft een klassieke Franse basis, maar experimenteert met moderne technieken en frisse smaken uit de wereldkeuken. Er wordt dagelijks een menu samengesteld op basis van seizoensingrediënten.

Restaurant 55 is geopend van donderdag t/m maandag vanaf 18:00 uur. Op vrijdag, zaterdag en zondag en zondag kun je hier ook lunchen vanaf 12:00 uur.

Restaurant 55 
Heggenstraat 3A
Maastricht

Meer heerlijke restaurants in Maastricht ontdekken

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.