Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 6 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy’s sauscollege: stroganoffsaus, sentiment in een sausje

Mayo, stroganoff of choron, we zijn in Nederland echte sausliefhebbers. Maar gemak dient de mens, dus vaak knijpen we ‘m nog uit een flesje of lepelen we het uit een potje. Zonde, vinden we! Daarom inspireren we je wekelijks met de lekkerste sauzen, een stukkie historie, combinaties en uiteraard een (makkelijk) recept. Deze week: stroganoffsaus.

Mét flambeeract uiteraard!

Wat is stroganoffsaus?

De meeste mensen zullen stroganoffsaus kennen van het kerstdiner waar je vader een bijzondere act wilde uithalen. Flamberen was de leus volgens de kookboeken, maar dat ging niet altijd goed. Toch blijft de saus een favoriet.

Stroganoffsaus is de saus die hoort bij het vleesgerecht boeuf stroganoff. De saus is licht pittig, vaak gemaakt met ui, champignons, paprika, kappertjes, bouillon en geflambeerd met wodka.

Stroganoff-sentiment

Zoals we hierboven al schreven: stroganoffsaus zorgt bij een ieder voor een hoop sentiment. Flambeershows tijdens kerst, een totaal fiasco tijdens een verjaardag of wéér die saus als je oma eens teveel had gemaakt. Want veelal eten we de saus los. Stroganoffsaus an sich is namelijk bekender dan boeuf stroganoff.

Hoewel het vleesgerecht zalig is, is de saus op basis van champignons, kappertjes, paprika, wodka en tomatenpuree hetgeen dat de show steelt. Lekker bij álles. Een kiprollade met kerst, een mooi stuk vlees van de barbecue en zelfs ook bij een groentegerecht. Stroganoffsaus is echt een favoriet bij velen.

Zelf stroganoffsaus maken

Hoewel de saus veel ingrediënten bevat, is het zelf maken helemaal niet lastig. Zélfs het flamberen niet. Je moet gewoon voorzichtig zijn.

Een goeie stroganoffsaus begint met veel boter. Hierna bak je fijngehakte ui of sjalot en knoflook in de gesmolten boter. Champignons erbij, paprika erbij en eventueel wat verse peterselie. Voeg tomatenpuree toe en laat dit eventjes ontzuren. Hierna ga je flamberen. Dit doe je met wodka of Brandy. Let op: zet je afzuigkap uit!

Hierna kun je room, crème frâiche of zure room toevoegen en de saus nog even goed doorwarmen. Optioneel voeg je kappertjes of een augurkje toe, maar dit is niet vereist.

Stroganoff: mals vlees en champignons in een romige saus

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.