Redactie
Redactie Inspiratie 16 nov 2013
Leestijd: 3 minuten

Culy Italia: 3 x de lekkerste Italiaanse restaurants in… Maastricht!

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips.

Nederland kent tal van Italiaanse restaurants, de een beter dan de ander, maar wier kok beheerst het echte Italiaanse gevoel en is zo lekker dat je er terug wilt gaan? Saskia neemt je de komende weken mee op een Giro d’Italia door Nederland en vertelt over haar favoriete Italiaanse restaurants in de steden Amsterdam, Den Haag en Maastricht.

Hoewel Saskia haar hart heeft verloren aan Italië, neemt Maastricht een goede tweede plaats in. Hier is ze geboren en getogen, en hier gaat ze vaak terug om te genieten van het Bourgondische leven. Uiteraard ook dan op z’n Italiaans!

Molo 5

Neem plaats in de voormalige werfkelders waarin het restaurant is gevestigd of op het grote terras aan het water – je waant je bij Molo 5 nog eens honderden kilometers zuidwaarts. Molo 5 combineert het Bourgondische van Maastricht met het beste van de Italiaanse keuken. Of je nu een snelle tramezzino, de traditionele, dikbelegde Venetiaanse sandwich, wil komen eten of uitgebreid wil lunchen, bij Molo 5 kan het.

De Italiaanse manier van omgaan met eten hebben ze hier goed begrepen – pure ingrediënten, mooie gerechten met traditie en af en toe een eigentijdse twist en vooral de tijd nemen om ervan te genieten. Wie echt op zijn Italiaans de dag door wil brengen, kan na de uitgebreide lunch terecht bij het naastgelegen Quasimolo, met een keur aan aperitivi, cocktails, verschillende antipasti en een kleine kaart.

Molo 5
Bassinkade 5

Gio’s Cucina Casalinga

In de schaduw van de Sint Servaas aan het Vrijthof, waan je je even echt in Italië. Hier zwaait Gio de scepeter – en dat doet hij echt op zijn Italiaans, zonder concessies. Dat betekent allereerst dat je niet kunt reserveren. Ga dus op tijd (lees: voor zes uur) als je zeker wilt zijn van een tafeltje. Mocht je te laat zijn en alle tafeltjes al bezet aantreffen, dan kun je altijd je telefoonnummer achterlaten. Zodra er plek is – en Gio het niet vergeet – word je gebeld en kun je aanschuiven.

Een menukaart is er bij Gio’s ook niet. Het is eten wat de pot schaft, maar wees gerust: alles wat door de volledig Italiaanse bediening op tafel wordt gezet, is om je vingers bij af te likken. Ook over de wijn hoef je je hoofd niet te breken: het enige dat je moet doen, is kiezen tussen witte of rode wijn. En genieten natuurlijk, zoals het een echte Italiaan betaamt, met volle teugen!

Gio’s Cucina Casalinga
Vrijthof 29A
(let op: je kunt alleen contant betalen)

Senza Nome Enoteca Trattoria

Senza Nome, het voormalige Giallo e Rosso, staat garant voor een unieke eetervaring in Maastricht. Opgeleid in Italiaanse toprestaurants, maar ook bij ‘di mama’ thuis, combineert meesterkok en meester-ijsbereider Huub Biro de gerechten uit de klassieke Italiaanse keuken met jarenlange ervaring.

De menukaart is zeer compact, waarbij versheid, toegankelijkheid en betaalbaar de uitgangspunten zijn. Senza pretenties, maar met smaak die naam mag maken!

Enoteca Senza Nome
Hoogbrugstraat 66-68

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks Italiaanse culinaire tips, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.