Culy Italia: maak je eigen Venetiaanse borrelhapjes

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips. Vorige week schreef ze al over de cicchetti in Venetië en dit keer volgt er een recept voor de Venetiaanse borrelhapjes. 

Ook in Venetië zijn ze, net als in de rest van Italië, dol op kleine hapjes bij een glas wijn of prosecco. Na mijn aankomst in Venetië is er geen warmer welkom denkbaar dan een glas wijn in één van de kleine cicchetteria, waar je tegelijkertijd kunt snoepen van een enorme selectie kleine hapjes.

Veel van deze hapjes zijn gebaseerd op eeuwenoude traditionele recepten, maar af en toe weet de kok zowel inwoners als toeristen te verrassen met een nieuw gerechtje. In Ciao bella – De smaak van Venetië geeft Tessa Kiros een aantal heerlijke recepten voor deze cicchetti.

Tessa Kiros: “Eigenlijk ging ik alleen maar naar Alla Vedova voor een glas prosecco. Hij was fantastisch. Drie keer vroeg de ober of ik soms een polpetta di carne wilde. De vierde keer bezweek ik. Het zag er prachtig uit, een golfbal van rundergehakt met gekookte aardappel – zo zacht – gefrituurd tot hij roodbruin was. Ze vlogen weg. Er waren nog meer prachtige cicchetti: octopus, gebakken sardines, scampi, baccala, ansjovis, gekookte halve eieren en tussen dat alles stonden prachtige glazen en karaffen.”

Van Tessa mag ik jullie vandaag het recept voor deze polpette di carne van cicchetteria Alla Vedova, vlakbij de Vaporettohalte Ca d’Oro, verklappen. Je kunt de gehaktballetjes klaarmaken in een koekenpan of in een frituurpan. Het voordeel van een frituurpan is dat de gehaktballetjes minder snel uit elkaar vallen.

cicchetti5

Kook de aardappels net zacht in licht gezouten water. Giet ze af en maak er een luchtige puree van. Kneus de knoflookteen met een beetje zout tot pulp. Meng de knoflook door de aardappelpuree terwijl die nog heet is en voeg vervolgens het gehakt toe, plus een beetje zout.

Pureer opnieuw, eerst met een stamper en daarna met een vork tot er geen klontjes meer te bekennen zijn. Voeg, als de puree een beetje is afgekoeld, de peterselie, Parmezaanse kaas en het ei toe. Meng alles goed door elkaar en proef of er nog wat zout of peper of andere kruiden bij moeten. Zet minimaal een uur in de koelkast, tot het mengsel stevig is.

Neem flinke, volle theelepels van het mengsel, rol die stevig tussen je handpalmen zodat je balletjes krijgt van ongeveer vijf centimeter doorsnede. Strooi de broodkruimels op een bord en rol de balletjes er goed doorheen. Je kunt de balletjes nu frituren in een frituurpan. Gebruik je liever een braadpan, giet dan een laagje van minstens tweeënhalve centimeter olie in de pan. Laat de balletjes voorzichtig in de hete olie zakken.

Bak ze, zonder ze te bewegen, tot de onderkant mooi goudbruin is en draai ze dan voorzichtig om met een houten lepel. Bak de balletjes tot ze helemaal rondom krokant en goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze met een beetje zout en dien ze op als ze een beetje zijn afgekoeld. Ze zijn ook lekker op kamertemperatuur.

In Ciao bella – De smaken van Venetië vind je nog veel meer recepten voor cicchetti: van de bekende sarde in saor (sardientjes in het zuur) tot tonijnballetjes, van ansjovisjes tot scampi, van sandwiches en mozzarellatosti’s tot kabeljauwpuree. Daarmee stel je zelf een heerlijk Venetiaans buffet samen. Buon appetito!

cicchetti4

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks Italiaanse culinaire tips, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!