Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Restaurants 25 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Bij café Sjiek in Maastricht eet je Limburgse gerechten van de allerleukste bordjes

Chic? Nee, dat is het niet. Maar het Limburgse woord sjiek (ergens tussen leuk en geweldig in) laat wel perfect zien hoe café Sjiek al sinds 1982 door het leven gaat: lekker eigen en vooral lekker Limburgs. Je kunt er terecht voor bijvoorbeeld de Daagsjotel of Vès vaan d’n Daag, gepaard met de lekkerste wijnen en bieren.

Kortom, een ontzettend gezellig huiskamerrestaurant – en ook nog met geweldig servies. Zeg nou zelf, het bordje met de illustratie van een man die z’n bordje aflikt wil je toch gewoon stiekem mee naar huis nemen? We snappen dan ook best dat iemand dat nog heeft gedaan ook. Ze hebben trouwens ook kaarten met ‘iech vin dieck sjiek’ en ander servies en accessoires met de illustratie van een vrouw die haar spiegelbeeld bekijkt in een bord. Hoe leuk!

Het menu bij café Sjiek

Ook de kaart is heerlijk Limburgs: eenvoudig, maar wel lekker. Wat dacht je van boerenpaté met Uitjes Monegask als antipasto, en huisgemaakte zuurkoolkroketten met spekjes & mosterdmayonaise als voorgerecht?

Als hoofdgerecht bestel je bijvoorbeeld ‘zoervleis (écht paardenvlees) met dikke frieten, appelmoos & mayonaise’ of ‘Knien in ’t zoer’ (konijnenbout in een zoetzure saus met pruimen’. Of ‘wortelerats (wortelstamppot) met zoervleis (zuurvlees)’ – Hollandser wordt het niet.

Ze hebben trouwens ook dingen die je over het algemeen vaker ziet in restaurants: Prosciutto, foie gras en oesters bijvoorbeeld, en biefstuk, quiche of pasta. Voor ieder wat wils!

Drank & desserts

Als dessert kun je natuurlijk gewoon voor een Dame Blanche kiezen, maar overweeg ook eens de advocaatbavarois of Coupe Colonel: citroensorbet met vodka.

Nu lijken ze bij café Sjiek sowieso nogal van drank te houden: naast een aparte wijnkaart zijn er ook allerlei speciaalbieren van het vat en bieren op fles. En vergeet de wisselende aperitief niet! De Winter Aperitief is bijvoorbeeld een ‘Sjieke Sour’ met Roses Lime, sinaasappelsap, whiskey, Beaujolais, limoen, munt en kruidnagel. Ze zijn duidelijk niet voor niets tot 2 uur ‘s nachts open.

Afbeelding van café Sjiek in Maastricht 4

Ga op Sjiek!

Het moge duidelijk zijn: Sjiek is the place to be voor de echte Bourgondiër die terug wil naar de basis – of dat nu is om te lunchen op het buitenterras in het historische stadspark, of om ‘s avonds een stevige bodem te leggen voor wat wijntjes. Èèt smoakellek!

Het adres van café Sjiek in Maastricht

Sint Pieterstraat 13
6211 JM Maastricht

Café Sjiek is van maandag t/m woensdag open van 17.00 tot 02.00 uur, op donderdag t/m zondag van 12.00 tot 02.00 uur. Reserveren kan er niet; ‘dat doe je maar thuis’.

Meer hotspots in Maastricht:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.