Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 3 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Boza: een bijzonder Turks drankje, gemaakt van mais

Boza is een onwijs populair drankje in Turkije. Het bestaat al ruim 8000 jaar en behoort daarmee tot het culinair erfgoed van het land. Het wordt niet alleen geroemd vanwege zijn smaak, maar ook vanwege de probiotische werking. Echt krachtvoer, dus.

Net een bananensmoothie

Als je boza bestelt, krijg je een glaasje voor je neus met daarin een dikke, gele substantie. Op het oog zou het net zo goed een bananensmoothie kunnen zijn. Vergis je niet: het bevat een heel klein beetje alcohol (1%) en wordt gemaakt van mais en gefermenteerde tarwe (vaak bulgur).

Het drankje is al in de 10e eeuw uitgevonden in Turkije. Maar het wordt ook gedronken in Bulgarije, Roemenie en nog veel meer aangrenzende landen.

boza

Krachtvoer

Sultan Mehmed IV legde in de 17e eeuw een verbod op alle alcoholisch dranken, waaronder boza. Alle boza shops moesten worden gesloten. Soldaten in die tijd mochten het drankje wel blijven drinken: het alcoholpercentage was met 1% te laag om dronken van te worden. Bovendien geloofde men dat het de soldaten kracht gaf.

Zodra het herfst wordt, snellen de inwoners van Turkije zich naar de boza shops. Want het drankje is erg voedzaam en daarmee populair in de winter, vooral als het koud is en sneeuwt. Ze serveren het dan warm, maar je kunt het ook koud drinken.

Hoe maken ze boza?

Het wordt gemaakt door mais en tarwe in water aan de kook te brengen. Daarna gieten ze het over in potten om af te koelen. Er wordt water toegevoegd, het mengsel wordt gezeefd en vervolgens wordt suiker en gist toegevoegd. Daarna moet het een flinke tijd op een warme plek staan, minstens een dag, voor de fermentatie.

Het is moeilijk om je voor te stellen hoe dat smaakt, maar boza heeft een zoete en lichtzure smaak. De dikke textuur kun je vergelijken met die van een smoothie. Het moet koel worden bewaard en wordt vaak geserveerd met een beetje kaneel en wat geroosterde kikkererwten erbovenop.

Vers

Hoewel de drank inmiddels ook wordt gebotteld, smaakt het in het niks naar de verse variant uit de boza shops. In Nederland kun je helaas geen verse boza drinken, maar mocht je je een keer in Istanboel bevinden, ga dan vooral af op de mannen die “boooozaaaa!” roepen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.