Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 24 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Trend: brood als volwaardige gang op de menukaart

Brood is nog nooit zo populair geweest. We zien het aan de rappe toename van het aantal ambachtelijke bakkerijen, maar ook in eigen keuken gaan we de uitdaging niet meer uit de weg. De allernieuwste ontwikkeling? De promotie van brood tijdens het diner: namelijk met een eigen plekje op de menukaart, als volwaardige gang dus.

En wie dat heeft bedacht, zijn we eeuwig dankbaar.

Stokbroodje kruidenboter

Er zijn van die tradities die we liever zien gaan dan komen. Maar brood in een restaurant tijdens een aperitief? Die hebben we voor eeuwig in de armen gesloten.

Deden we dit in de 20e eeuw nog met een droog wit exemplaar met kruidenboter uit de fabriek, inmiddels worden we verwend met ambachtelijke baguettes en zuurdesemparels vergezeld door opgeklopte boter met miso, ansjovis of zeewier.

Brood met verse room
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Brood als gang

En dat brood promoveert tot volwaardige gang, vinden wij dus een zeer goede ontwikkeling. Hij heeft er immers hard (en eeuwenlang) voor gewerkt.

Niet heel gek dus dat het ook echt over exemplaren gaat waar veel uren, liefde én ingrediënten van goede kwaliteit in zitten. Eentje die de volledige aandacht van een gang verdient.

Brood in restaurants

Waar we ons naartoe moeten begeven voor een broodervaring 2.0? Bij 101Gowrie prijkt er regelmatig een brood als gang op het menu. Zoals een versie met rogge en nori, gelakt met caramel, sojasaus, vanille en kombu. Geserveerd met boter, geklopte tofu en olie van schaaldieren.

Ook Vanderveen staat bekend om een broodgang, laatst nog, een tot in de puntjes geperfectioneerd Japans melkbrood met truffelboter.

Zelf aan de slag

Binnenkort een etentje thuis gepland en denk je: dit wil ik ook? Niveautje 101Gowrie moedigen we uiteraard aan, maar is wellicht een beetje te hoog gegrepen voor ons thuiskoks. Dus, beperk de werktijd tot uren in plaats van dagen en start in ieder geval met het maken van een Japans melkbrood beter bekend als shokupan en serveer er geklopte boter bij met een lik miso erdoorheen.

Of gooi het over een andere boeg met een Turkse pide, een Franse préfou, of Georgische Khachapuri. Makkelijk én indrukwekkend is ook dit gevulde Turkse brood.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.