Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 23 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Khachapuri (Georgisch brood met kaas en ei)

Toen we bij Batoni Khinkali in Amsterdam voor het eerst khachapuri proefden, ging er een wereld voor ons open. Dit gerecht bestaat uit brooddeeg met een in de oven gesmolten kaasmengsel, een eitje en een klont boter. Zo lekker, dat we niet anders konden dan het zelf ook eens maken. En dat blijkt helemaal niet zo moeilijk te zijn als het lijkt!

Khachapuri is een typisch gerecht uit de Georgische kuststreek. De vorm van het brood verwijst naar de boten op het water, de eidooier staat symbool voor de zon en het mooie weer op zee. En een portie zon, dat kunnen we altijd wel gebruiken.

Khachapuri
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zo maak je de khachapuri

Verwarm de oven voor op 250°C met daarin een ondersteboven gekeerde bakplaat. Laat minstens 1 uur voorverwarmen.

Doe de bloem, gist, zout en suiker in een kom. Maak een kuiltje in het midden. Voeg water, melk en olijfolie toe. Meng met een eetlepel door elkaar tot je een lobbige bal hebt die je makkelijk naar je werkblad kan transporteren.

Bestuif je werkblad licht met bloem. Kneed nu het deeg tot een gladde, homogene massa, ongeveer 5 minuten.

Vet een kom licht in met olie. Leg het deeg in de kom, dek af met een theedoek en laat minstens 1 uur rijzen op een warme plaats (tot het deeg in grootte is verdubbeld).

Verdeel het deeg nu in twee porties met een brede spatel, maak er twee bollen van en laat opnieuw 20 minuten afgedekt staan.

Doe de verkruimelde feta, de mozzarellastukjes, het ei en een scheutje melk bij elkaar in een kom. Roer met een vork tot het een mooie, homogene pasta wordt.

Bestuif een vel bakpapier met bloem en rol er één deegbal op uit tot een ovaal van ongeveer 20 à 25 centimeter met een dikte van een halve centimeter. Is je bakplaat groot genoeg, dan kun je ook meteen de tweede deegbal uitrollen. Zo niet, werk dan één voor één.

Besmeer het deeg met de helft van het kaasmengsel en laat aan de randen ongeveer 1 centimeter ruimte.

Rol de lange zijden van het deeg een beetje naar het midden zodat je het effect van een cheese crust krijgt.

Duw de korte zijden van het deeg samen tot puntjes en draai twee keer om om af te dichten. Hierdoor ontstaat een typische bootvorm. Bestrijk de randen van het deeg met het eigeel.

Verplaats het bakvel met de deeglap voorzichtig naar de voorverwarmde bakplaat. Laat ongeveer 9 à 10 minuten bakken.

Haal uit de oven en maak een klein kuiltje in het mengsel met een vork. Laat de eidooier (met het beetje eiwit) voorzichtig in het mengsel vallen.

Plaats terug in de oven en laat nog 2 à 3 minuten bakken.

Haal uit de oven en voeg een plakje boter toe. Werk af met rode pepervlokken.

Khachapuri
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer broodgerechten?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.