Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 5 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Top kookboeken gezocht? Dit zijn onze all time favourites

Als je jezelf een cadeau gunt, kies dan een kookboek van het volgende lijstje. Niet alleen blinken ze uit in receptuur, ze vertellen ook nog ‘ns een goed verhaal – zoals het echte top kookboeken betaamt!

Deze exemplaren rekenen wij tot top kookboeken

1. Downtime

Waar René Redzepi van restaurant NOMA natuurlijk de koning is van culinair uitpakken, kookt zijn vrouw Nadine Levy Redzepi praktische, maar goddelijke recepten voor door de week. De recepten van Nadine hebben een soort magic touch: ze zijn niet alleen interessant en bijzonder (zo legt ze een rauwe eidooier in suikersiroop), maar ook heel praktisch en makkelijk toepasbaar (zoals deze prei met vinaigrette en spekreepjes). Zeker handig op een doordeweekse dag, wanneer je uitgeput en hongerig thuiskomt uit je werk.

Downtime van Nadine Levy Redzepi

> Downtime van Nadine Levy Redzepi is te koop voor € 29,99. 

2. Midnight Chicken

Midnight Chicken mag er dan uitzien als een vrolijk, luchtig kookboek (wie wordt immers niét blij van de illustraties van Elisa Cunningham?), als je eenmaal begint met lezen. merk je gauw genoeg dat het boek dieper gelaagd is dan dat. De recepten zijn namelijk niet alleen Ella’s favoriete gerechten, ze staan ook symbool voor Ella’s herontdekte levensvreugde na een zware depressie.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe tof haar recepten zijn. Drop scones met butterscotschsaus? Getest en goedgekeurd. Tipsy pompoensoep met amaretto? Willen we maken. Zoete broodjes voor een luie zondag? Klinkt heerlijk.

Midnight Chicken als voorbeeld van top kookboeken

> Midnight Chicken van Ella Risbridger is te koop voor € 29,99 euro. 

3. Zout Vet Zuur Hitte

In 2017 bracht Samin Nosrat haar eigen kookboek uit, dat afgelopen jaar in Nederland verscheen met de titel Zout Vet Zuur Hitte (Uitgeverij Spectrum). Een enórm dikke kookbijbel, waar ze lang aan heeft gewerkt. Het gaat over een simpel maar tegelijk revolutionair idee: als je het gebruik van de elementen zout, zuur, vet en hitte onder de knie krijgt, kun je élk gerecht heerlijk bereiden. Dit is onze absolute kookbijbel geworden, die ons leert waarom we dat pastawater zo zout als de zee moeten maken. Of wat we moeten doen als onze zelfgemaakte mayonaise in de schift gaat. Razend interessante kost voor iedereen die bezeten van eten is.

Zout, vet, zuur, hitte van Samin Nosrat

> Zout Vet Zuur Hitte van Samin Nosrat is te koop voor € 36,50 euro.

4. St John: het kookboek

Een uniek kookboek met maakbare recepten van een restaurant dat al jarenlang toonaangevend is op het gebied van nose to tail eating. St. John restaurant in Londen wordt beschouwd als één van de meest legendarische restaurants ter wereld. Hun boek – St. John het kookboek – is een bekroning op hun 25-jarig jubileum.

St. John Het Kookboek

> St John: het kookboek van Fergus Henderson en Trevor Gulliver is te koop voor € 36,50 euro.

5. De bijbel van de Franse keuken

De bijbel van de Franse keuken is een heerlijk dik boek dat vol staat met klassieke Franse recepten. Van gougères (Franse kaassoesjes) tot l’aligot (Franse aardappelpuree met kaas) of entrecôte van de grill. Yes, leven als een god in Frankrijk wordt met dit boek een eitje.

Bijbel van de Franse keuken

> De Bijbel van de Franse keuken van Alain Caron is te koop voor € 25, euro.

6. Jonnie & Thérèse Thuis

Jonnie en Thérèse Boer van De Librije staan aan de culinaire top, maar laten je met hun boek zien dat je hun bizar goede gerechten ook naar thuis kunt vertalen. Sterker nog: ze delen wat er bij hen thuis op tafel komt! Vrees niet voor onbekende ingrediënten of ingewikkelde bereidingswijzen: ze maken het je zo makkelijk mogelijk. Culinair journalist Joël Broekaert schreef het allemaal op.

> Jonnie & Thérèse Thuis van Jonnie en Thérèse Boer & Joël Broekaert is te koop voor € 29,95 euro. 

7. De Joodse keuken

Er zijn van die personen in de (culinaire) geschiedenis die je móét kennen. Tot die mensen rekenen wij Claudia Roden. Claudia is als de koningin in het foodlandschap en de Ottolenghi avant la lettre. Voor haar kookboeken deed Claudia jarenlang onderzoek door in gesprek te gaan met de lokale bevolking. Het behoeft dus geen betoog dat De Joodse keuken niet alleen een bijzonder boek is (met heerlijke recepten), maar ook nog eens een fijne schets van de (culinaire) geschiedenis.

> De Joodse keuken van Claudia Roden is te koop voor € 29,95 euro.

Meer (kook)boeken?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.