Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 6 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: prei met vinaigrette en spekreepjes

Een lekker bijgerecht: prei met vinaigrette, spekreepjes en pijnboompitjes. Fijn bij vis, vlees of een uitgebreid (kerst)diner. Het staat binnen een mum van tijd op tafel.

De wereld mag chef René Redzepi dan op de voet volgen; ondertussen is het zijn vrouw die zojuist het kookboek van onze dromen heeft uitgebracht. Nadine Levy Redzepi’s boek Downtime (alleen verkrijgbaar in het Engels) is nu al favoriet in de Culy-huishoudens. Dit recept voor prei met vinaigrette en spekreepjes is dan ook van haar afkomstig.

prei met vinaigrette
Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je deze prei met vinaigrette

Zet de waterkoker aan.

Snijd de onderkant van de prei af en de helft van de groene bovenkant. Die gooi je weg.
Daarna snijd je de preien over de hele lengte in tweeën. Was ze goed onder de kraan, zodat er geen zand meer in zit.

Snijd de preien daarna in lange repen van ongeveer 7 centimeter lang. Tip: snijd ze diagonaal, dan vallen alle laagjes minder snel uit elkaar tijdens het koken en houd je mooie reepjes prei over.

Laat de prei voorzichtig in een pan met kokend water zakken en voeg de boter toe. Kook ze 15 tot 20 minuten, tot een mesje er makkelijk doorheen glijdt, maar ze niet uit elkaar vallen.

Rooster ondertussen in een droge koekenpan de pijnboompitjes. Haal ze eruit, voeg de olie toe en bak hierin de spekreepjes krokant. Schep ze uit de pan en laat uitlekken op wat keukenpapier.

Maak dan de vinaigrette: meng de mosterd met het citroensap tot een glad mengsel. Klop het met een vork door elkaar terwijl je de olijfolie langzaam toevoegt. Daarna heb je een dikke, gladde vinaigrette. Brengt op smaak met zout en peper en giet meteen over de prei heen: als je vinaigrette laat staan, heb je kans dat het gaat schiften.

Maak de prei met vinaigrette af met de spekreepjes en de pijnboompitjes.

prei kerst
Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.