Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 21 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

De meest inspirerende vegetarische kookboeken

Of je nou 100% vegetarisch eet of niet: een goed vegetarisch kookboek in huis hebben is sowieso een goed idee. Als je eenmaal door één van deze vegetarische kookboeken bladert, merk je van zelf hoe lekker een gerecht zonder vlees of vis kan zijn. Voorwaarts mars dus, met die veggies!

Dit zijn de leukste vegetarische kookboeken

1. Jamie’s VEG

VEG is het heerlijke kookboek van Jamie Oliver, vol geniale gerechten waar toevallig geen vlees in zit. Jamie: “VEG is een fantastisch groenteboek, geschreven door een echte vleesliefhebber die absoluut niets wil inleveren op smaak.” Van Perzische rijst tot bloemkoolkatsu en krokante paddenstoelenshoarma: als je dáár niet blij van wordt, weet Jamie (en wij) het ook niet meer.

> VEG van Jamie Oliver (Kosmos Uitgevers) is te koop voor € 29,99 euro. 

Jamie's VEG nieuw kookboek

2. We love groente

Culinair schrijver Janneke Vreugdenhil was de vega & groentetrend anno 2013 ver vooruit met het verschijnen van haar boek I ♥ groente. We ♥ groente is het vervolg op haar eerste boek, waarin Janneke nóg meer inspiratie voor vega recepten deelt. Een tipje van de sluier? Friet van sperzieboontjes of Turkse pompoen met spicy krokante uien.

> We love groente van Janneke Vreugdenhil is te koop voor € 27,50 euro. 

We love groente van Janneke Vreugdenhil

3. Greenfeast

Greenfeast is een boek met geweldige recepten van Nigel Slater: één van de bekendste culinaire schrijvers van Groot-Britannië. Misschien ken je hem al van zijn beroemde kookboeken, zoals Keukendagboek, Aan tafel en Culinair Winterdagboek. Greenfeast – 50x snel & vega is een speciale € 10,- editie met een bundeling heerlijke vega recepten van Nigel. We kunnen je vertellen: dit boek is een aanrader van formaat (en maak zeker de hartige pompoenpasteitjes!).

> Greenfeast – 5- x snel & vega van Nigel Slater (Fontaine Uitgevers) is nú te koop voor € 10,- euro. 

Greenfeast van Nigel Slater

4. De dikke vegetariër

Als er één naslagwerk is dat je in huis wil halen, dan is het wel De dikke vegetariër van foodjournalist Mark Bittman. Niet alleen omvat het boek meer dan 2000 (!) vegetarische recepten, het boek verschaft ook antwoorden op vragen die zich voordoen bij koken zonder vlees.

> De dikke vegetariër van Mark Bittman is te koop voor € 27,50,- euro.

De Dikke Vegetariër als voorbeeld van vegetarische kookboeken

5. Puur India

Dat de Indiase keuken één van de meest vega-vriendelijke keukens ter wereld is, staat buiten kijf. In Puur India deelt Meera Sodha de beste dagdagelijkse vega recepten uit de Indiase keuken. Van samosas met paddenstoelen en walnoot tot de lekkerste dals, curries en pickles. Feel-good food!

> Puur India van Meera Sodha is te koop voor € 32,- euro.

Puur India als voorbeeld van vegetarische kookboeken

6. Plenty

Een overzicht van vegetarische kookboeken zou niet volledig zijn zonder de vermelding van Yotam Ottolenghi. In zijn kookboek Plenty bundelt hij zijn iconische vegetarische gerechten, handig verdeeld in de categorieën Bladgroente, Aubergine, Wortelgroenten, Pompoenfamilie en Peulvruchten.

> Plenty van Yotam Ottolenghi is te koop voor € 32,- euro.

Plenty als voorbeeld van vegetarische kookboeken

7. Heel veel veg!

Hugh Fearnley-Whittingstall is inmiddels een echte oude rot in het vak. Hij begon als sous-chef in het immens populaire River Café in Londen maar kreeg al snel zijn eigen televisieshow, River Cottage. Inmiddels is hij vele televisieseries en meer dan twintig kookboeken verder en is hij één van de bekendste chefs van het Verenigd Koninkrijk. Heel veel veg! is bijvoorbeeld één van zijn geweldige boeken vol met recepten voor stevige salades, soep, tapas en mezze.

> Heel veel veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall is te koop voor € 25,99- euro.

Heel veel veg! als voorbeeld van vegetarische kookboeken

8. The green kitchen at home

David Frenkiel en Luise Vindahl weten als geen ander hoe uitdagend het kan zijn om een druk gezinsleven (met jonge kinderen) te combineren met gezond, vers en lekker eten. In hun kookboek The green kitchen at home delen ze daarom haalbare recepten voor doordeweeks én – als je wat meer tijd kunt vrijmaken – voor in het weekend. Citroenricottalasagne, fish-and-chips van bloemkool, rijstflensjes… Naast haalbaar zijn de recepten bovenal ook gewoon goddelijk lekker.

> The green kitchen at home van David Frenkiel is te koop voor € 25,99- euro.

the green kitchen at home cover

De favoriete vega recepten van de redactie:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.