Claire van de Graaff
Claire van de Graaff Inspiratie 19 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

De zin en onzin van de ‘crookie’ (croissant + cookie)

Een paar maanden geleden had de crompouce Nederland in haar greep. Elke bakker waagde zich aan een kruising tussen een croissant en een tompouce. De crompouzenstorm is inmiddels gaan liggen (mede dankzij de beschermde productnaam, die niet meer mocht worden gebruikt), maar de opvolger heeft zich al aangediend: de crookie.

En dat is precies wat je denkt dat het is: een kruising tussen een cookie – een chocolate chip cookie, om precies te zijn – en een croissant. Het is niet de eerste – en ook niet de tweede! – keer dat een kruising tussen een croissant en een ander beroemd baksel het internet overneemt. Wie herinnert zich nog de cruffin en de cronut?

Alles wat je nog niet wist over de kaascroissant (en hoe je ‘m zelf maakt)

Waar komt de crookie vandaan?

De bedenker van de crookie is Stéphane Louvard van het Parijse Maison Louvard. Newsflash: hij bedacht ‘m al anderhalf jaar geleden. Naar eigen zeggen kreeg hij het idee voor de crookie op een zaterdagochtend, nadat hij een lading goed gelukte croissants had gebakken en hij zin had om ‘gewoon een beetje plezier te maken’.

Stéphane vulde een paar van de croissants met koekjesdeeg en bakte ze nog een keer, nét genoeg om het deeg te laten garen. Lange tijd waren ze een gematigd succes; hij verkocht er ongeveer 100 tot 150 per dag. Maar in februari 2024 deelde een influencer de crookie op TikTok, en de rest is geschiedenis. Inmiddels verkoopt Maison Louvard zo’n 1500 crookies per dag, op zaterdagen zelfs 2000.

Waar kun je een crookie eten?

Ook proberen? Goed nieuws: je hoeft niet meer naar Parijs om een crookie te eten (al zijn wij altijd op zoek naar excuses voor een tripje Paris). Bakkerij Lourens in Amsterdam maakt ze tegenwoordig ook.

Hoewel wij weten dat je een boek nooit op z’n cover moet beoordelen, staan wij niet vooraan in de rij voor de crookie – geef ons maar een klassieke croissant, en vooruit; in de andere hand een chocolate chip cookie. Maar voor deze versie van Parijse banketbakker Amaury Guichon maken we een uitzondering (en tegen deze versie zeggen we ook geen nee).

Ken je deze croissants nog?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.