Ta’ameya is het Egyptische broertje van falafel (en minstens zo lekker)

Alles met falafel, we zijn er gek op. We raakten dan ook enorm enthousiast toen we ta’ameya ontdekten, de Egyptische falafel.

Veganisten, vegetariërs, maar ook vleeseters fietsen rustig een stukkie om voor falafel. Maar wist je dat er ook Egyptische variant van onze geliefde balletjes is? En hij heet: ta’ameya!

Ook lekker: Homemade falafel uit de koekenpan

Falafel van tuinbonen

Normaal gesproken wordt falafel gemaakt van kikkererwten. Maar in Egypte doen ze het anders. Ta’ameya wordt namelijk gemaakt van tuinbonen.

De tuinbonen zorgen ervoor dat ta’ameya een stuk luchtiger en zachter van textuur is dan de falafel die wij kennen. In Egypte is ta’ameya één van de bekendste streetfoods.

Het is over het algemeen zacht van smaak, maar dat hangt heel erg af van welke kruiden er zijn toegevoegd.

Veel voorkomende ingrediënten in ta’ameya naast tuinbonen zijn prei, koriander, komijn, ui en peterselie. Het wordt dan meestal afgetopt met sesamzaadjes.

View this post on Instagram

Happy Sunday everyone! 🥙 #egyptianfalafel and tahini drizzled with the delicious @cobramestate extra virgin olive oil 💚

A post shared by Yossra Abouelfadl (@yossras.kitchen) on

Farao’s

Het is niet helemaal duidelijk waar ta’ameya precies vandaan komt, er zijn verschillende verhalen over bekend. Het ene verhaal schrijft voor dat de christenen het in het oude Egypte hebben uitgevonden, het andere zegt dat het is ontstaan tijdens de tijd van de farao’s.

Één ding is in elk geval zeker: ta’ameya is niet meer weg te denken uit de Egyptische cultuur. Ta’ameya wordt het hele jaar door veel gegeten, maar het is met name populair tijdens de Ramadan. De balletjes worden meestal in pitabroodjes gestopt met diverse dips, zoals hummus.

View this post on Instagram

For those of you who have missed out on the announcement yesterday 📢😁 I have just put together a step-by-step tutorial on how to make the perfect Egyptian Ta'meyia (falafel) at home. All the secrets and tips are there, I haven't hidden anything! check it out on the blog 😉👌🏽Link in Bio.

A post shared by Yossra Abouelfadl (@yossras.kitchen) on

Zo maak je het zelf

Wil je het zelf eens uitproberen? Dan kan dat gemakkelijk. Het aantal ingrediënten dat je voor ta’ameya nodig hebt, hangt af van je smaak. Je hebt in elk geval tuinbonen nodig, dat is het belangrijkste! Je kunt je zelfgemaakte balletjes net als falafel heel gemakkelijk invriezen.

In de onderstaande video kun je precies zien hoe je ta’ameya zelf maakt.

Meer over falafel:

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Ta’ameya is het Egyptische broertje van falafel (en minstens zo lekker)
Sluiten