Claire de Court
Claire de Court Inspiratie 29 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Ta’ameya is het Egyptische broertje van falafel (en minstens zo lekker)

Alles met falafel, we zijn er gek op. We raakten dan ook enorm enthousiast toen we ta’ameya ontdekten, de Egyptische falafel.

Veganisten, vegetariërs, maar ook vleeseters fietsen rustig een stukkie om voor falafel. Maar wist je dat er ook Egyptische variant van onze geliefde balletjes is? En hij heet: ta’ameya!

Ook lekker: Homemade falafel uit de koekenpan

Falafel van tuinbonen

Normaal gesproken wordt falafel gemaakt van kikkererwten. Maar in Egypte doen ze het anders. Ta’ameya wordt namelijk gemaakt van tuinbonen.

De tuinbonen zorgen ervoor dat ta’ameya een stuk luchtiger en zachter van textuur is dan de falafel die wij kennen. In Egypte is ta’ameya één van de bekendste streetfoods.

Het is over het algemeen zacht van smaak, maar dat hangt heel erg af van welke kruiden er zijn toegevoegd.

Veel voorkomende ingrediënten in ta’ameya naast tuinbonen zijn prei, koriander, komijn, ui en peterselie. Het wordt dan meestal afgetopt met sesamzaadjes.

Farao’s

Het is niet helemaal duidelijk waar ta’ameya precies vandaan komt, er zijn verschillende verhalen over bekend. Het ene verhaal schrijft voor dat de christenen het in het oude Egypte hebben uitgevonden, het andere zegt dat het is ontstaan tijdens de tijd van de farao’s.

Één ding is in elk geval zeker: ta’ameya is niet meer weg te denken uit de Egyptische cultuur. Ta’ameya wordt het hele jaar door veel gegeten, maar het is met name populair tijdens de Ramadan. De balletjes worden meestal in pitabroodjes gestopt met diverse dips, zoals hummus.

Zo maak je het zelf

Wil je het zelf eens uitproberen? Dan kan dat gemakkelijk. Het aantal ingrediënten dat je voor ta’ameya nodig hebt, hangt af van je smaak. Je hebt in elk geval tuinbonen nodig, dat is het belangrijkste! Je kunt je zelfgemaakte balletjes net als falafel heel gemakkelijk invriezen.

In de onderstaande video kun je precies zien hoe je ta’ameya zelf maakt.

Meer over falafel:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.