Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 25 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Eten tijdens de Ramadan: wanneer en wat wordt er wereldwijd gegeten?

De Ramadan (رمضان in het Arabisch) valt ieder jaar in de negende maand van de islamitische kalender. Gedurende deze maand vasten moslims wereldwijd van zonsopgang tot zonsondergang.

Moslims geloven dat vasten hen leert om geduldig bescheiden en spiritueel te zijn en hun gedachten puur te houden. De vastenmaand is kortom een maand van bezinning, maar kent daarnaast ook veel feestelijkheden met lekker eten.

10x ramadan-recepten om op tafel te zetten tijdens de iftar

Dadel
Bron: sriba3 via Adobe Stock

Suhoor en Iftar

De suhoor eet men voor zonsopgang en is de maaltijd die deelnemers van de ramadan eten voordat de dag begint. Meestal bestaat het uit hartige en gezonde gerechten om de dag goed door te kunnen komen. Denk hierbij aan fruit, groenten, brood, kaas, halal-vlees en zoete gerechten

De maaltijd na zonsondergang heet iftar en eet men met de hele familie en leden van de gemeenschap. Het vasten verbreekt men tijdens de iftar traditiegetrouw door het eten van een dadel samen met een glas melk. Een dadel zorgt volgens het geloof voor geluk en gezondheid en is een veelvoorkomende vrucht in de bijbel.

Overal ter wereld eet men andere gerechten , maar of je nu in het Midden-Oosten bent, in Europa, Azië of de Verenigde Staten: de maaltijden worden gezamenlijk met familie, vrienden en/of leden van de gemeenschap genuttigd. In Marokko eet de gemeenschap na de dadel vaak harira (linzensoep) , terwijl in Indonesië veel kolak wordt geserveerd. Kolak is gestoofde bakbanaan met palmsuiker en kokos.

Wat wordt er gegeten tijdens de Ramadan?
Stock

Het Suikerfeest

Aan het einde van de vastenmaand vieren gelovigen het Suikerfeest (Eid al-Fitr). Na een speciaal gebed in de moskee, gaat men bij familie op bezoek onder het genot van allerlei zoete lekkernijen en geeft men elkaar cadeautjes.

De dag zelf begint meestal met deegwaren en hapjes. In Marokkaanse kringen is dit meestal brood met olijfolie en honing, muntthee, Marokkaanse koekjes en pannenkoekjes.

In de namiddag bezoeken Moslims elkaar en zijn er geen vaste regels voor het eten. Vaak wordt gekozen warme gerechten: van tajine tot couscous.

In principe neemt elke volwassen moslim deel aan de Ramadan. Met uitzondering van ouderen en (mentaal) zieken. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Ramadan eten
Unsplash

Wat wordt er wereldwijd gegeten tijdens de Ramadan?

Wij geven je een overzicht van gerechten van over de hele wereld die op tafel komen tijdens de Ramadan.

Dahi vadey: dumplings van linzen, gedoopt in een kruidige yoghurt (India).

Haleem: een stoof van vlees bulgur en linzen (Midden-Oosten, India, Pakistan en Centraal-Azië)

Chicken 65: stukjes pikant gemarineerde en gefrituurde kip (India)

Ful medames: gekookte tuinbonen met knoflook op brood (Noord-Afrika)

Paomo: een soep met brood en lamsvlees (China)

Chapatis: ongedesemed platbrood, opgerold met groenten en vlees (India en Pakistan)

Konafah: een pastei van filodeeg met kaas (Midden-Oosten)

Kolak: een fruitdessert met palmsuiker, kokosmelk, pandanbladeren, geserveerd met jackfruit, mungbonen of banaan (Indonesië).

Culy Homemade: 5x gevulde dadels voor de Ramadan

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.