Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Culinair nieuws 13 nov 2018
Leestijd: 8 minuten

Culy’s Croissant Contest: hier haal je de beste croissant in Amsterdam

Tegen een lekker croissantje op zaterdagochtend zeggen we geen nee. Althans, bijna niet. Want niet elk croissantje is even lekker. Sterker nog, sommige croissantjes smaken niet eens echt naar een croissantje. Hoog tijd dus om Nederland eens aan een goede croissant-test te onderwerpen. Want als we een croissantje eten, moet die natuurlijk wel gruwelijk lekker zijn!

Met alle croissanteries, lunchtentjes en ontbijtplekken die Nederland rijk is, vallen er aardig wat croissants te eten. In deze editie van de Culy Croissant Contest gaan we op zoek naar de lekkerste croissant van Amsterdam. Een lastige zoektocht? Misschien, maar jullie wisten ons al aardig de goede richting in te duwen.

Un croissant s’il vous plaît

Om te onderzoeken waar men vindt dat je de beste croissant in Amsterdam haalt, stuurden we een rondvraag uit waarop jullie massaal jullie favoriete plekjes instuurden. We ontvingen een gigantische lijst vol aanraders voor de beste croissant in Amsterdam. We verzamelden alle inzendingen (en dat waren er veel!), turfden de stemmen en maakten zo een heerlijke top 6.

Grappig feitje: ook de croissants van Dirk, Jumbo en Lidl werden genoemd als lekkerste croissantje!

Alle ingezonden croissant hotspots op een rijtje

Mediterrane – Le Fournil de Sébastien – Metropolitan – Gebr. Niemeijer – My Little Patisserie – Le Pain Quotudien – Hartogs Volkoren – Kaashuis Tromp – Bakken Met Passie – Yoghurt Barn – De Laatste Kruimel – Simon Meijssen – Vlaamsch Broodhuys – Richenel’s Patisserie – Broodbakker Mensink – Broodhuys – Truck op de Noordermarkt – Patisserie Kuyt – Keppler – Le Perron – Kessens – Helena Primakoff – Scratch – De Bakkerszonen – Lanskroon – Coffee & Juices – Kanarieclub – Bar Bouwmeester – Samen Lunch & Juice – Cafe Kiebert – Croissanterie Jennifer

De top 6 van Amsterdam

Deze bakkerijen ontvingen de meeste stemmen van onze volgers via social media en mail:

 • De Laatste Kruimel, Lange Brugsteeg 4 (open vanaf 08:00)
 • Le Fournil de Sébastien, Olympiaplein 119 (open vanaf 07:00)
 • Mediterrane, Haarlemmerdijk 184 (open vanaf 08:00)
 • Gebroeders Niemeijer, Nieuwendijk 35 (open vanaf 08:15)
 • Kaashuis Tromp, Elandsgracht 27 (open vanaf 08:00)
 • Simon Meijssen, Van Baerlestraat 162 (open vanaf 07:30)

Hier zijn we langs geweest om de croissants af te halen, naast elkaar te testen en aan ons eigen kritische oordeel te onderwerpen.

De pijlers

Bij ons kritische oordeel lieten we ons leiden door pijlers waarop we de croissants wilden ranken en beoordelen. Dit waren:

 1. Prijs
 2. Uiterlijk (geur, kleur en vorm)
 3. Textuur (knapperig, luchtig, kruimelig)
 4. Smaak

We beoordeelden de croissants en gaven op basis van elke pijler (behalve op prijs) een cijfer van 1 tot 5. Vervolgens kwam dit uit op een eindcijfer en zo hebben we de lekkerste croissant van Amsterdam bepaald.

Culy’s Croissant Contest

Op een vroege vrijdagochtend fietsten we heel Amsterdam af om bij de uitverkoren zes bakkerijen croissants af te halen. Eenmaal op kantoor hadden we trek en kon een goed croissantje er wel in. Dit is Culy’s Croissant Contest.

De Laatste Kruimel

Croissant van De Laatste Kruimel

We beginnen met de croissant van De Laatste Kruimel, een schattige, kleine lunchroom in Amsterdam waar je naast croissantjes ook heerlijke salades, quiches, taarten en cakes kunt eten. Toen we ‘s ochtends de croissant afhaalden, werden net de quiches vers afgebakken.

Culy’s oordeel: de croissant ziet er mooi uit en smaakt goed, maar is niet bijzonder. Hij is iets te zoet en ergens ietwat zuur. Hij is iets boteriger dan de supermarkt croissant, maar niet knapperig genoeg en ook niet vettig. Al met al is het een veilige hotelcroissant. Niet slecht, maar ook niet spannend.

 • Prijs: €1,40
 • Uiterlijk: 3
 • Textuur: 2
 • Smaak: 2
 • Eindcijfer: 2,3 (van de 5 punten)

Mediterrane

Croissant van Mediterranée

Van buiten ziet het er niet bijzonder uit en ook van binnen is Mediterrane geen bakkerij die je op Instagram zet. Maar dat zegt niks over de kwaliteit van de croissant, dus stortten we ons geconcentreerd op de tweede croissant.

Culy’s oordeel: de croissant heeft een lekker kleurtje, maar de vorm is een beetje vreemd. Het ziet er niet uit als een standaard croissant, maar ergens kunnen we die eigenzinnigheid ook wel weer waarderen. Iets wat we minder konden waarderen, was de geur. De croissant ruikt eerder naar een oliebol en niet naar een lekkere, boterachtige croissant.

Als we onze tanden in de croissant zetten, worden we teleurgesteld. Ook de smaak is niet zoals je die verwacht van een croissant. Vettig, maar op een olie-achtige manier. “Zonde van de calorieën.”

Prijs: €1,13 (vreemd bedrag, we betaalden €3,40 voor 3 croissants)
Uiterlijk: 2
Textuur: 1
Smaak: 1
Eindcijfer: 1,33 (van de 5 punten)

Le Fournil de Sébastien

Croissant van Le Fournil

In tegenstelling tot Mediterranee wil je bij Le Fournil de Sébastien de winkel wel graag in je zak stoppen en meenemen: zo schattig is deze hotspot. We haalden drie croissants, rekenden €3,90 af en moesten ons best doen om niet de rest van de bakkerij te bestellen toen de medewerkster vroeg “anders nog iets?”.

Culy’s oordeel: wat een lekker ding! De croissant ziet eruit alsof ‘ie zo uit een tijdschrift komt gewandeld. Robuust, mooie lagen en een heerlijke bruine kleur. Ook de geur maakt je buik instant aan het rommelen: hij ruikt naar roomboter en een Frans bakkertje. De croissant is heel zacht en luchtig. Hij smaakt boterachtig en heeft een zout tintje in plaats van het overheersende zoete van bijvoorbeeld de croissant van De Laatste Kruimel. Voor de duidelijkheid: hier bleef geen croissantkruimel van over.

Prijs: €1,30
Uiterlijk: 5
Textuur: 5
Smaak: 5
Eindcijfer: 5

Gebr. Niemeijer

Croissant van Gebr Niemeijer

Als je bij Gebroeders Niemeijer binnenloopt, beginnen je smaakpapillen te klapperen. Moet. Alles. Proeven. Geen wonder dat we naast drie croissants ook met pizza bianco, financiers en cannelés naar buiten liepen. Oops...

Culy’s oordeel: de croissant is by far de kleinste van het stel. Maar zoals we vroeger van ons oma hebben geleerd kan klein heel fijn zijn en kunnen we de gekke, kleine en eigenzinnige vorm juist wel waarderen. Het is in ieder geval lekker onderscheidend van de rest! Ook qua geur trouwens. De croissant ruikt niet direct naar een croissant, maar een beetje alsof je een Hema-winkel binnenloopt. Apart, maar we nemen toch een hap.

En gelukkig maar, want wat een heerlijke croissant! Het is een ietwat stevige croissant en dat smaakt ons goed. Hij knispert lekker weg tussen je tanden en heeft een heerlijke volle botersmaak (een beetje zoals beurre noisette). De smaak blijft goed hangen en de croissant heeft een lekkere bite.

Prijs: €1,50
Uiterlijk: 3,5
Textuur: 5
Smaak: 5
Eindcijfer: 4,5

Simon Meijssen

Croissant van Simon Meijssen

“Goedemorgen, doe mij maar alles… Ehhh, ik bedoel, drie naturel croissantjes graag.” Bij Simon Meijssen is het moeilijk om niet het assortiment in één keer te willen proberen. We rekenen €1,50 per croissant af, snuiven nog even de heerlijke bakkerijgeur op en staan drie croissantjes rijker (en met een rommelende maag) weer buiten.

Culy’s oordeel: de croissant ziet eruit zoals je een croissant verwacht: groot, glanzend en met veel laagjes. En dan die geur! Hij ruikt naar een goede zondagochtend – een echte bakkersgeur. We zetten onze tanden erin en dat klinkt al knapperig. Het is een luchtige croissant met een lekkere bite. De smaak is niet heel typerend en ietwat aan de veilige kant. Lekker, maar hij springt er niet uit.

Prijs: €1,50
Uiterlijk: 4,5
Textuur: 4
Smaak: 3,5
Eindcijfer: 4

Kaashuis Tromp

Croissant van Kaashuis Tromp

Kaashuis Tromp klinkt niet als een plek waar je in eerste instantie aan denkt voor een croissant test. Toch werd de kaaswinkel/bakkerij meerdere keren genoemd en gingen we er langs om croissantjes te halen. We rekenden hier slechts €3,00 af voor drie croissants en Tromp is daarmee de goedkoopste in de test.

Culy’s oordeel: Bij het openen van de zak met croissantjes krijgen we een beetje medelijden met de croissants. Ze zien er een tikkeltje ingezakt en zielig uit. Gelukkig hebben ze wel een mooie, goudbruine kleur en zien we veel laagjes – daar worden we blij van. De croissant ruikt vettig en lichtzoet, wat je van een croissant verwacht.

Door de looks (en misschien ook wel omdat er al heel wat croissants in onze magen zitten) hebben we niet heel veel zin om ‘m te proberen, maar zodra we een hap nemen zijn we toch blij dat we het hebben gedaan. De croissant heeft een mooie balans tussen vet, smeuïg en luchtig.

Prijs: €1,00
Uiterlijk: 2,5
Textuur: 3
Smaak: 3
Eindcijfer: 2,8

De beste croissant van Amsterdam volgens Culy

Of we na een ochtend croissants afhalen, testen en op de foto zetten, nog wel een croissantje konden zien? Het antwoord is ja. Want sommige croissants waren zo lekker, dat we er elke ochtend wel mee willen ontbijten.

We genoten van (bijna) elk croissantje, maar er waren er twee die er echt uitsprongen. De croissant van Le Fournil de Sébastien en de croissant van de Gebroeders Niemeijer. Twee heerlijke croissants, de één luchtiger dan de ander, de één knapper dan de ander. Het is maar net wat je zoekt in een croissant, maar zoals Henny Huisman tig jaar geleden al luidkeels verkondigde kan er maar één de winnaar zijn.

En de winnaar van Culy’s Croissant Contest is… de croissant van Le Fournil de Sébastian! 

Culy’s Croissant Contest in… Rotterdam!

Zo, dat was dat. Wij gaan onze borst alvast nat maken voor de tweede editie: Rotterdam. Waar eet je de lekkerste croissant in de Havenstad? Laat het ons alvast weten via mail ([email protected]) en wie weet onderwerpen we jouw favoriet aan de Culy Croissant Contest!

Culy's Croissant Contest

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.