Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Inspiratie 22 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Spruitjes koken: zo maak je ze het lekkerst klaar

Brussel sprouts, Choux de Bruxelles of gewoon simpelweg spruitjes: de kleine groene spruit kent vele namen. Dat hij op net zo veel manieren te bereiden is, wordt soms nog wel eens vergeten. Spruitjes koken, bakken, wokken of er een lekkere stamppot van maken, het kan allemaal.

Een tijd geleden deelden we al deze hilarische video, waar kinderen voor het eerst spruitjes moesten eten. Erg vermakelijk, omdat spruitjes over het algemeen niet gezien worden als de meest kindvriendelijke groente. Dat komt natuurlijk omdat de spuitjes best bitter zijn.

Voor het koken: spruitjes schoonmaken

Het schoonmaken van spruitjes is ontzettend makkelijk. Eerst snijd je de harde kontjes van de spruitjes af. Check daarna of alle buitenste blaadjes er nog goed uitzien. Hebben de spruiten gele of zachte blaadjes? Verwijder deze dan. Daarna spoel je ze even af met koud water onder de kraan, en ze zijn klaar om gekookt te worden.

spruitjes koken

Spruitjes koken

Spruitjes koken is de klassieke bereidingswijze voor het bereiden van spruiten. Maak de spruitjes schoon zoals hierboven beschreven is. Zet een grote pan met ruim water op het vuur, en breng het water aan de kook. Als het water kookt mogen de spruiten er in. De kooktijd is afhankelijk van de grootte van de spruitjes, maar ga uit van 10 tot 12 minuten kooktijd.

Je kunt controleren of de spruitjes gaar zijn door er met een vork in te prikken. Gaat dit gemakkelijk? Dan is je spruitje klaar om gegeten te worden.

Spruitjes wokken of roerbakken

Wil je een iets bijzonderdere manier van spruiten op tafel zetten? Roerbak ze dan eens met spekjes. Terwijl je de spruiten ongeveer 10 minuten laat koken, bak je in een andere pan spekjes. Als de gekookte spruiten klaar zijn, roerbak je ze nog zo’n drie minuten mee op middelhoog vuur. De klassieke combinatie van spekjes en spruiten is niet te weerstaan!

Ben je van plan om de spruiten meteen te wokken of roerbakken zonder ze eerst te koken? Dat kan natuurlijk ook, maar houd er dan wel rekening mee dat de bittere smaak een stuk heftiger is.

Spruiten bewaren

Per persoon wordt voor een volledige avondmaaltijd meestal tussen de 200 en 300 gram aangehouden. Heb je meer gekocht dan je nodig hebt? Spruiten blijven in de groentela van de koelkast zo’n 4 tot 7 dagen goed. Ideaal als je aan het eind van de week nogmaals spruiten op het menu hebt staan! Of om een restje te gebruiken als winters bijgerecht.

De lekkerste recepten met spruitjes

Enne, dacht je dat je spruiten alleen maar klaar kunt maken door ze te koken? Dan hebben we een leuke verrassing voor je: spruitjes zijn veel veelzijdiger dan je in eerste instantie misschien zou denken. Wat dacht je bijvoorbeeld van spruitjes stamppot, geschaafde spruitjes met pistache en cranberry? Of, ook erg lekker, geroosterde spruitjes met fregula.

Je maakt spruiten nóg lekkerder met deze 10 tips om spruitjes klaar te maken. Wedden dat zélfs de kinderen dan zullen smullen van hun bordje vol?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.