Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 22 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

How to: Het perfecte ei koken (zoals jij ‘m graag hebt)

Ei koken: het lijkt zo’n basic iets, maar als je het écht goed wilt doen, is het soms nog knap lastig. Soms is ‘ie nog te zacht, maar als je ‘m de keer erna een halve minuut langer in het water laat borrelen, kun je er ineens een steen mee breken (of nou ja, bijna dan). En dat terwijl niets lekkerder is dan een perfect gekookt eitje bij je zondagse ontbijt. Wij delen alle tips en tricks die we hebben!

First things first: is je ei nog wel vers? Zo check je dat.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat de kooktijd enigszins afhankelijk is van de grootte van je ei. Dat lijkt logisch, maar als je eenmaal aan 6,5 minuut gewend bent, zou je bijna vergeten dat een S’je dan al bijna hardgekookt is en een XL ei nog lang niet gaar.

Kook kleine eieren daarom een minuut korter en grote een tot twee minuten langer. Ook heel verse eieren en eieren die net uit de koelkast komen, moeten net iets langer gekookt worden.

Over het algemeen (dus voor een medium ei) gelden de volgende kooktijden:

  • Zachtgekookt ei: 3-4 minuten
  • Halfzacht ei: 5-6 minuten
  • Hardgekookt ei: 8-9 minuten

Ei koken: genoeg water (maar niet te veel)

Let op: de tijden hierboven moet je aanhouden als je de eieren pas in het water legt als het water eenmaal aan de kook is (met een lepel is het handigst). Als je de eieren al in het koude water legt en begint te rekenen als het water eenmaal kookt, zijn de tijden iets korter.

Lekker bij je ei: Matcha zout: dé populaire smaakmaker voor eieren

En over water gesproken: zorg ervoor dat je eieren precies onder water staan. Doe niet meer water in het pannetje dan nodig is, omdat je eieren dan te veel kunnen bewegen. Wil je een halfzacht eitje, dan kan het ook lekker zijn om ‘m deels te stomen. Zorg dan voor een klein laagje water in de pan (zo’n 1,5 centimeter) en leg je eieren daarin. Zet een deksel op de pan zodat de stoom wel wordt vastgehouden, wacht een minuut of zes et voilà. Meer over een perfect halfzacht gestoomd ei lees je hier.

Voorkom een uitloop-ei

Ja, vrije uitloop-eieren zijn hartstikke goed, maar een ei dat in je pannetje breekt en gaat uitlopen? Nope, niet waar je op zit te wachten. Om te voorkomen dat je ei breekt, is het belangrijk om het water niet te hard te laten koken en een niet al te grote pan te gebruiken, zodat er niet snel botsingen met de zijkanten ontstaan. Daarnaast kun je een gaatje prikken in de stompe kant van het ei om barsten te voorkomen. Sommige mensen raden aan om in plaats daarvan wat zout of azijn in het water te doen.

how to ei koken tips
Unsplash

Tot slot kunnen barsten in de eierenschaal ontstaan door een groot temperatuurverschil. Dat kun je voorkomen door eieren op kamertemperatuur te gebruiken. Ook zou je de eieren al in het koude water kunnen leggen, zodat er geen plotseling temperatuurverschil is. Dat zorgt er alleen wel weer voor dat de kooktijd minder gemakkelijk te meten is, daarom doen wij het zelden.

Eieren laten schrikken

Is je eierwekker (o, de nostalgie) afgegaan? Dan kun je je eieren laten schrikken, dat wil zeggen: ze zeker tien seconden lang onder de koude kraan houden. Dat zorgt er enerzijds voor dat ze iets makkelijker te pellen zijn en anderzijds dat het koken stopt – anders heeft je halfzachte eitje straks toch nog ineens een harde dooier.

O, en ben je nog op zoek naar de perfecte tip om je eieren snel en gemakkelijk te pellen? We’ve got you covered.

Ei koken op een andere manier

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.