Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 31 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Soto en saoto soep: wat is nou precies het verschil?

Een dampende kom saoto soep: misschien wel een van de fijnste comfort gerechten die er bestaan. Of je nu ziek bent, een kater hebt of gewoon zin in een troostende lunch of diner: saoto soep doet meer met je dan een warm dekentje op de bank ooit voor elkaar elkaar gaat krijgen. Wat voor saoto geldt, geldt ook zeker voor soto ayam. Niet heel gek dus dat deze twee vaak door elkaar worden gehaald. Maar wat is nou precies het verschil tussen soto en saoto soep?

Soto en saoto soep: wat is nou precies het verschil?

Reden van de verwarring: naast de naam zijn de belangrijkste ingrediënten van saoto en soto – volledige naam: soto ajam – hetzelfde: beide soepen is kippenbouillon (ajam betekent kip) de basis van het gerecht. Alhoewel elke streek z’n eigen variatie heeft, zijn in de meeste versies ei, gebakken uitjes, taugé, aardappel en rijst terug te vinden.

Herkomst soto en saoto soep

Naast het recept kijken we voor het voornaamste verschil naar de herkomst van beide soepen. Saoto of soto is ontstaan in Indonesië. Eind 19e eeuw was er een toestroom van contractarbeiders – Indonesisch en vaak Javaans – richting Suriname, waardoor Suriname een eigen versie creëerde.

Welke naam er eerder was, dat is echter een puntje van discussie, lezen we in het AD. Zo zijn er al kookboeken van voor die tijd die de term saoto gebruiken, wat dus impliceert dat de naam saoto niet pas eind jaren 90 in Suriname is ontstaan.

Ingrediënten

Maar wat maakt dat ook eigenlijk uit? Beide soepen zijn namelijk even verslavend lekker. Al is de basis hetzelfde, het verschil zit ‘m in de details. Zo kenmerkt saoto zich onder andere door het gebruik van maggiblokjes, basmatirijst en krokante aardappelfrietjes, waar soto ajam (soms gekookte) aardappelblokjes en pandanrijst bevat. Ook vind je in soto ajam soms lontong (kleefrijst) in plaats van rijst terug, en kent elke Indonesische regio sowieso een eigen variant. Denk aan versies met prei, kokos, loeiheet of mild en ga zo maar door.

Bouillon

De bouillon, daar zit wel degelijk verschil in, kwam ook het AD achter na grondig onderzoek. Zo kenmerkt soto ajam zich door de aanwezige citroengras en een boemboe van kemiri, laos en koenjit of geelwortel. Die laatste zorgt er dan ook voor de soto ajam er ook geler uit ziet dan saoto. Maar ook de bouillon heeft overeenkomsten: in beide versies zit natuurlijk kip, maar ook pimentkorrels en gember.

Saoto of soto

Hoe dan ook, je kunt niet anders dan beide soepen lekker vinden. Het is niet voor niets dat jullie gretig gebruik maken van zowel dit recept voor saoto soep op Culy als dit recept voor soto ajam. Een gerecht waarbij je elk (niet-vegetarisch) gezelschap een plezier mee doet, of alleen jezelf natuurlijk, meerdere dagen achter elkaar. Saoto en soto ajam vervelen namelijk nooit.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.