Redactie
Redactie Inspiratie 16 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Ons favoriete Indonesische gerecht: gado gado

Gado gado is het ultieme comfort food uit Indonesië. Inmiddels vind je het in allerlei landen, vaak met weer een verrassende twist.

De naam ‘gado gado’ past daar goed bij: het betekent eigenlijk ‘mix mix’, omdat er zoveel verschillende ingrediënten in zitten, die telkens weer veranderen. Met de chef mee, met het seizoen of met het land.

De basis

De meeste gado gado’s zijn een mix van groenten met pindasaus. En daarbij wordt witte rijst geserveerd, of lontong (stevig bij elkaar gepakte plakrijst in een bananenblad) of ketupat (een rijst-dumpling).

De hoofdrolspelers van deze half warme, half koude salade zijn de groenten; die worden gekookt, geblancheerd of gestoomd. En met de soort groenten kun je eindeloos variëren: aardappelen, bonen, spinazie, chayote (een soort komkommer), pompoen, maïs of kool.

Ook altijd lekker in de gado gado: rauwe taugé en komkommer.

En verder?

Om de salade wat steviger en hartiger te maken, wordt er vaak tahoe of tempeh toe aan de groenten-mix toegevoegd; dit wordt op Java bijvoorbeeld vaak gedaan. Jamie Oliver voegt tofu aan zijn gado gado toe.

Maar je kunt in principe alles doen wat je wil: bij Coffee & Coconuts in Amsterdam serveren ze gado gado met makreel, en bij saladebar SLA kiezen ze voor kip. En altijd goed: satay erbij.

De saus

Ook niet geheel onbelangrijk bij gado gado: de pindasaus. Hoort er wel of niet santen (kokosmelk) in de pindasaus? Een belangrijk smaakverschil. De dressing hoort in ieder geval een mix te zijn van zoet, zout en pittig.

Geroosterde pinda’s vormen de basis, en uiteraard chilipepers. Ook kokossuiker of palmsuiker, trassi (gedroogde garnalenpasta), tamarinde-sap, limoensap en zout worden vaak gebruikt.

De pindasaus wordt traditioneel gemaakt in een vijzel, maar tegenwoordig wordt ook vaak de blender erbij gepakt.

Bron: Flickr

Toppings

En dan de zogenaamde ‘toppings’. Wij eten gado gado vaak met een gebakken of een gekookt ei, maar dat wordt in Indonesië vaak juist niet gedaan.

Elk restaurant dat gado gado op de kaart heeft staan, doet weer wat anders met de toppings. Verkruimelde kroepoek zie je bijna altijd over de gado gado, maar soms worden deze vervangen door andere crackers of emping (Indonesische kroepoek, gemaakt van melindjoe-noten). En natuurlijk voegen we bawang goreng toe: de heerlijk krokant gebakken uitjes.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.