Emmo de Bie
Emmo de Bie Restaurants 31 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

SHIN in Rotterdam: Japanse tapasbar waar de huisgemaakte dashi rijkelijk vloeit

Als je aan Japans eten denkt, dan denkt de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk aan sushi. Met een beetje pech zelfs alleen aan all-you-can-eat van verschillende ketens. Daar is niks mis mee natuurlijk, maar écht Japans eten kun je dit nu ook weer niet noemen. Gelukkig is er sinds deze zomer SHIN in Rotterdam. Deze moderne Japanse tapasbar en matcha café in één komt wél in de buurt van het echte werk.

Eigenaren Tony en Nanako van SHIN merkten op dat het aanbod van Japans eten in Nederland maar weinig divers is. Er zijn namelijk nog veel meer bijzondere Japanse gerechten en ingrediënten dan wat er nu in Nederland wordt aangeboden. Uit hun missie om het publiek te laten kennis maken met die minder bekende Japanse bereidingen is zo SHIN ontstaan.

SHIN Rotterdam
Bron: SHIN

Izakaya – Japanse tapas

Het idee bij SHIN is om die gerechten te serveren in shared-dining vorm. Dat is dan weer gebaseerd op de Japanse Izakaya-bar, een soort tapasbar met Japanse hapjes en drankjes.

Opvallend is dat alle gerechten (nagerechten daargelaten) worden gemaakt met huisgemaakte dashi. Deze bouillon van kombu (zeewier) en bonito-flakes (gedroogde tonijn) wordt elke dag vers gemaakt en geeft elk gerecht een flinke umami-boost.

Katsu SHIN
Bron: SHIN

Modern traditioneel Japans

Op het menu staan verschillende traditionele en moderne Japanse hapjes. Zo kan je kiezen uit traditionele octopusballetjes met okonomiyaki-saus, maar ook voor crispy chicken taco’s met krokante gyoza.

Daarnaast bevat de kaart ook wat grotere gerechten om te delen. Denk hierbij aan carpaccio van Hokkaido-coquilles en in misoboter gestoomde zalm. En natuurlijk kan bij een uitgebreide Japanse kaart de Wagyu-steak niet ontbreken, van de hoogste A5-kwaliteit welteverstaan. Meer dan wat peper en zout is er niet nodig om van dit sappige vlees te genieten.

Cocktails & meer

Het menu gaat maar door met overheerlijke Japanse gerechten zoals Donburi rice bowls, curry’s en udonnoedels met dashi. Maar net zo opvallend zijn de meerdere (virgin) cocktails met een Japanse twist zoals een “Geisha-star Martini” of de “MojiTokyo”.

Geen zin in een cocktail? SHIN heeft ook interessante Japanse dranken op het menu staan. Zo heb je naast meerdere sakes ook keuze uit whisky’s met grondwater van de berg Fuji.

Cocktail SHIN
Bron: SHIN

Matcha-bar

Naast de tapas en cocktails fungeert SHIN bovendien als matcha-bar. Zo kan je meerdere matcha-drankjes en nagerechten bestellen. De matcha van SHIN lijkt in de verste verte niet op wat wij in Nederland gewend zijn. Zo komt hun matcha uit het gebied waar eigenaar Nanako is opgegroeid, van een theeplantage uit 1915.

Het leuke is dat je zelf kan bepalen hoeveel matcha je in je eten of drinken wil, uiteraard met advies van het personeel. Zo kan je je matcha parfait of latte zo knalgroen maken als je zelf wil.

Matcha Parfait Shin
Bron: SHIN

Adres en openingstijden van SHIN:

Ook zo’n zin om SHIN’s kaart te proberen? Hier kan je ze bezoeken:

Rodezand 23B-25

3011AM

​Rotterdam

Een tafel reserveren kan via hun website.

SHIN is elke dag in de week vanaf 12:00 geopend, behalve op woensdag.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.