Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 16 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy’s sauscollege: zelf satésaus maken als een pro

Mayo, stroganoff of choron, we zijn in Nederland echte sausliefhebbers. Maar gemak dient de mens, dus vaak knijpen we ‘m nog uit een flesje of lepelen we het uit een potje. Zonde, vinden wij! Daarom inspireren we je wekelijks met de lekkerste sauzen, een stukkie historie, combinaties en uiteraard een (makkelijk) recept. Deze week: satésaus.

Wat is satésaus?

Wie kent het niet: satésaus is die overheerlijke pindasaus die je geserveerd krijgt bij een sateetje, een patatje oorlog of om kroepoek in te dippen als snelle snack voor de rijsttafel.

Dat de saus gemaakt wordt met pinda’s is geen bijzonder feit. Satésaus en pindasaus is – in Nederland – namelijk hetzelfde, maar daarover zo meer. In Nederland gebruikt men vaak, voor het gemak, pindakaas, maar in Indonesië wordt de meeste pindasaus nog echt gemaakt van gemalen pinda’s.

Welke ingrediënten gaan er in satésaus?

Naast pinda’s of pindakaas wordt er melk en/of kokosmelk toegevoegd aan de saus. Ook maakt men de saus veelal af met andere bekende smaakmakers zoals ketjap, chilipoeder en af en toe koriander- of komijnzaad en citroengras. Toch zouden we geen Nederlanders zijn als we niet unaniem satésaus maken op de makkelijkste manier die er is: pindakaas, melk en een klein beetje ketjap of sojasaus.

Wat is het verschil tussen satésaus en pindasaus?

Is het nu pindasaus of satésaus? Het is een discussie die door blijft gaan. Daarom nu voor eens en voor altijd het antwoord: het kan beide, afhankelijk van in welk land je je bevindt.

Satésaus wordt in Indonesië gezien als elke saus die bij saté (of satay) past. Bestel je daar saté ajam met satésaus, dan kan het dus net zo goed zijn dat je een andere saus krijgt dan die bruine saus waar je zo naar verlangt.

Pindasaus en satésaus zijn in Nederland dus echt hetzelfde (gelukkig, voor de verwarring), maar in andere landen kunnen de twee verschillen. Het is maar net wat de chef de lekkerste saus bij zijn gerecht vindt. Wil je het veilig spelen, bestel dan altijd pindasaus bij je gerecht.

Saté ayam

Zelf satésaus maken

Kijk, je kunt een bakje kant en klare saus in de supermarkt kopen, maar je kunt ook zelf satésaus maken. Want het is helemaal niet moeilijk.

Men neme pindakaas, melk, kokosmelk of zelfs water, wat ketjap en in ons geval een beetje bruine suiker en wat sambal (voor de pit). Mengen tot een familie, verwarmen et voila: satésaus maken in een notendop.

Wil je nu pindasaus maken, maar heb je zin in een iets verrassendere uitkomst? Voeg dan eens een limoenblad, wat steranijs of sinaasappelschil toe aan je satésaus. Direct verschil en je weet niet wat je meemaakt!

Eerder verschenen sauscolleges:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.