Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 12 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Tempura-lovers opgelet! Welke saus serveer je hier het best bij?

Dat we tempura echt niet meer alleen in een sushirestaurant eten, is gelukkig inmiddels wel bekend. Het is namelijk super makkelijk om je eigen beslag te maken en hier zelf garnalen of groenten in te frituren. Toch zijn we er op de redactie van overtuigd dat geen enkele maaltijd compleet is zonder een klodder van je favoriete saus; ook tempura niet.

Daarom delen we hier alles over de beste sauzen om te serveren bij tempura. You’re welcome.

Crispy frituurbeslag

Tempu… watte? Even een snelcursus voor de lezers die nog niet bekend zijn met de tempura-hemel. Tempura is een Japanse bereidingswijze, waarbij verse ingrediënten in een luchtig beslag worden gewenteld en vervolgens gefrituurd. De kunst hierbij is om alles kort en snel te doen: zo krijg je het luchtigste, meest knapperige resultaat.

In principe kun je elke verse vis of groentesoort gebruiken bij dit beslag. Als je weleens sushi eet, ben je vast al bekend met tempura garnalen. Maar je kunt ook hardere groenten zoals paprika, zoete aardappel en broccoli gebruiken.

Culy Homemade: zo maak je supersnel een tempura bowl

tempura bowl
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Tentsuyu = ultieme tempura-saus

Hoewel tempura an sich al een heerlijke maaltijd (of snack!) is, maakt een lekker sausje je beleving pas écht compleet. Een goede sojasaus of de klassieke chilisaus is altijd goed, maar soms heb je gewoon net even zin in wat anders. We snappen het.

De klassieke Japanse saus die wordt geserveerd bij tempura is tentusyu. Dit is een lichte saus die (meestal) bestaat uit drie delen dashi, één deel sojasaus en één deel mirin, met een klein snufje suiker.

Tentsuyu is gemakkelijk thuis te maken en er zijn genoeg lekkere variaties op internet te vinden. Houd er rekening mee dat er niet één basisrecept voor tentsuyu is; voel je dus vrij om zelf te experimenteren met de ingrediënten!

tempura tentsuyu
Bron: Dreambigphotos via Adobe Stock

Kant-en-klare tempura sausjes

Toch zijn er van die dagen waarop het zelfs te veel gevraagd is om zelf een saus voor je tempura te mengen. En ook voor die dagen is er natuurlijk een oplossing.

Geen zin om zelf tentsuyu te maken? Dit verkopen ze bij de toko in flesjes kant-en-klaar als tempura saus. Heb je dit niet in huis en ook geen zin om naar de toko te gaan? Dan kun je tempura gewoon eten met wat sojasaus of een zoete chilisaus. Maar eigenlijk kun je elke saus die je lekker vindt als dipsaus gebruiken: een beetje sesamdressing, wasabi-mayonaise of sriracha is namelijk ook hartstikke lekker.

Meer Japanse gerechten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.