Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 17 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Op de fruitschaal of toch in de koelkast? Dit is dé beste manier om appels te bewaren

Er zijn maar weinig etenswaren met zo’n perfecte structuur als die van een appel die net uit de boom is geplukt. Fris, knisperend en een perfecte mix van zoet en zuur: zo wil je ze altijd wel eten. Toch loop je best kans dat dat magische randje binnen een paar dagen alweer verdwenen is. Hoe kun je appels het beste vers houden?

Appelsoorten

Hoe goed je appels vers kunt houden, hangt uiteraard deels van de soort en kwaliteit van de appel af. Appels die nog nét niet helemaal rijp zijn als je ze koopt, werken het beste. Als je overrijpe appels op de markt koopt, zijn die weliswaar lekker, maar een stuk minder lang goed te houden dan wanneer je ze zelf in een boomgaard plukt.

Over het algemeen zijn bijvoorbeeld Fuji en Granny Smith appelsoorten die je gemakkelijk goed kunt houden, omdat ze een relatief dikke schil hebben. De zoete Delicious- en Gala-appels hebben juist weer een dunnere schil. Ook worden grote appels eerder zacht dan kleintjes.

Culy ontraadselt: welke appels gebruik je voor appeltaart?

welke appels voor appeltaart stock unsplash
Bron: Unsplash

Waar bewaar je appels?

Appels kun je het beste op een koele, donkere plek bewaren, met een hoge luchtvochtigheid. Als je ze op kamertemperatuur bewaart, rijpen ze namelijk gewoon door, waardoor je ze minder lang bewaart. Tussen de 0 en 4 graden is ideaal! De groentela van je koelkast is een perfecte plek, maar anders werkt een kelder of schuur bijvoorbeeld ook.

Belangrijk: leg de appels niet naast andere groenten in de la! Appels die rijper worden, geven namelijk etheen-gas af. Sommige groenten, zoals broccoli en bloemkool, zijn daar gevoelig voor en rijpen op die manier sneller dan de bedoeling is. Wil je niet, geloof ons.

Met deze handige tip blijft bleekselderij heel lang vers

Als je ze niet ál te lang wilt bewaren, kun je de appels het beste een plastic zak met gaten erin doen. Wat ook werkt, is de appels los in de groentela leggen en ze bedekken met een vochtige papieren doek. Op die manier behouden ze hun sappigheid.

Appels bewaren koelkast
Unsplash

Appels vers houden: zo doe je dat

Wil je je appels wel heel lang vers houden, kies er dan voor om iedere appel apart in een krant te verpakken. Het is namelijk zo dat één rotte appel ervoor zorgt dat de rest ook sneller slecht wordt, en niemand wil z’n hele voorraad wegdoen door één rot plekje. Als je je appels apart inpakt, voorkom je dat. Het is ook belangrijk om regelmatig te checken of ze nog allemaal goed zijn.

Dé tips tegen voedselverspilling: van brood tot melk en rijst

Als je het écht goed wilt aanpakken, kies er dan voor om ook verschillende soorten appels apart te bewaren. Iedere appelsoort rijpt namelijk een andere snelheid, en het is het handigst om de appels die het snelst rijp worden ook het eerst te eten. Maar ja, dan moet je nog wel weten welke dat waren…

De lekkerste recepten met appel

Waarom we zo’n fan zijn van appel? Dat heeft een heleboel redenen, waaronder de multi-inzetbaarheid. Appel kun je namelijk heel gemakkelijk aan hartige én zoete gerechten toevoegen.

Denk bij hartige gerechten bijvoorbeeld aan een ovenschotel met worstjes en prei, lekkere rode bietensoep met zure room en dille, mini pulled pork-burgertjes met appel en cranberry of een salade met venkel en cornichons.

Toch liever zoet? Je kunt natuurlijk voor de klassieke Hollandse appeltaart gaan, maar wat dacht je van rijstepap met gekarameliseerde appeltjes, een ‘Dutch baby’ met kaneel en cranberrycompote of toch deze supersnelle appel-bladerdeegtaartjes? Waar je verse appel allemaal wel niet voor kunt gebruiken!

witlofsalade met appel
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.