Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 11 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Alles over Ruby chocolade: natuurlijke roze chocolade

Vorige week proefden we de nieuwe Magnum met Ruby: een romig witte chocolade-ijsje omhuld met knalroze Ruby-chocolade. Onze eerste gedachte? Wat is dít lekker. Onze tweede gedachte? Hoog tijd om ons wat meer in Ruby-chocolade te verdiepen!

Hoe het begon

Duiken we de geschiedenis van Ruby chocolade in, dan komen we uit bij het jaar 2017. Dit is het jaar waarin de Belgische chocoladeproducent Barry Callebaut de wereld liet kennis maken met zijn nieuwe, roze vorm van chocolade.

Aan die chocolade had de chocoladeproducent echter al 13 jaar gewerkt. In 2009 vroeg Callebaut bijvoorbeeld al een patent aan voor roze chocolade, maar het duurde dus nog een behoorlijke tijd voordat de specifieke smaak en kleur – zoals we Ruby chocolade vandaag kennen – het licht zag. In 2017 was het dus eindelijk zover en met de nodige tamtam werd de nieuwe ‘vierde chocolade smaak’ in het leven geroepen.

Hoe wordt Ruby gemaakt?

De vraag die chocolade-experts en -liefhebbers zich vervolgens stelden was: hoe wordt Ruby eigenlijk gemaakt? Daarover heerst tot op heden nog behoorlijk wat mysterie. Barry Callebaut geeft de precieze werkwijze namelijk niet prijs en met zijn patent op roze chocolade zit dat er ook niet echt aan te komen.

Wat we in ieder geval wel weten is dat de cacaobonen afkomstig zijn uit Ivoorkust, Brazilië en Ecuador (Ruby wordt dus gemaakt met een mix van cacaobonen en is dus geen single origin chocolade). Het gaat hier niet om specifieke Ruby-bonen of knalroze cacaobonen, maar bonen met bepaalde natuurlijke stoffen die hierdoor geschikt zijn om – mits een specifiek bewerkingsproces wordt toegepast – Ruby chocolade van te maken.

Fermenteren: ja of nee?

Hoewel alleen het onderzoeksteam van Callebaut op de hoogte is van dit bewerkingsproces, kunnen chocolade-experts wel een aantal dingen uitsluiten. Zo is het zo goed als zeker dat de cacaobonen niet (of nauwelijks) gefermenteerd worden. Fermentatie is immers een manier om chocolade te voorzien van de bruine kleur en typische chocoladesmaak.

Het niet fermenteren is dus een verklaring voor de roze kleur (die mogelijk van nature aanwezig zit in de cacaobonen) en de atypische smaak. Daarnaast worden de bonen hoogstwaarschijnlijk ook op een unieke manier gebrand en gealkaliseerd.

En de smaak?

Door het geheimzinnige productieproces luidt er hier en daar kritiek op de chocoladesoort, vooral omdat het product meer om de looks zou draaien dan om chocolade van kwaliteit. Maar feit is dat Ruby een heerlijk zoete smaak heeft die vooral gekarakteriseerd wordt door een licht zuurtje. En looks of niet: we love it.

Daarbij vermoeden we dat er ons de komende jaren nog heel wat te wachten staat op Ruby-foodvlak: brownies met Ruby, Toast met Roquefort en Ruby of Ruby-éclairs zijn nog maar het begin.

Krijg jij je honger naar roze chocolade ook maar niet gestild? De nieuwe Magnum Ruby ligt nú in de supermarkt. 

Meer over chocolade?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.