Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 10 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Ronald Giphart schreef samen met zijn vrouw Mascha een kookboek en wij gingen bij ze eten

Thaise massaman, Japanse okonomiyaki, Poolse pierogi: wie deze wereldgerechten onder de knie heeft, haalt de wereld in huis. En dat is precies wat Ronald Giphart en zijn vrouw Mascha Lammes doen met hun nieuwe kookboek: De Wereld Thuis. In het boek vind je 70 bijzondere én bijzonder lekkere recepten van over de hele wereld.

De Wereld Thuis – het fonkelnieuwe kookboek van Ronald Giphart en Mascha Lammes – opent met een grote foto van de producten op de kassa van de plaatselijke toko (aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht). Daar komen ze zó regelmatig, dat het beeld kenmerkend is voor hun liefde voor eten en koken.

Boerenkool met scheermesjes

Yes: eten speelt een allesbepalende rol in het leven van de twee. “Vroeger kookten we bijna nooit”, vertelt Ronald als we bij hen thuis aan de keukentafel schuiven voor een lunch. Dat die keukentafel uitnodigend is, is een understatement. Er passen zo’n 15 mensen omheen en we worden omringd door de enorme boekencollectie van Giphart en zijn vrouw.

Ronald vervolgt: “De eerste door onszelf bereide maaltijd was stamppot boerenkool, waarvan we niet wisten dat je de boerenkool eerst moet koken. Die prakten we er rauw doorheen. Het was net alsof je honderd scheermesjes inslikte”.

Ronald Giphart en Mascha Lammes
Ronald Giphart en Mascha Lammes in hun keuken thuis / Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Schrijven over eten

Die culinaire kennis hebben ze inmiddels ruimschoots ingehaald. Want recepten ontwikkelen, koken en schrijven over eten doen ze inmiddels al meer dan vijftien jaar.

Mascha schreef eerder al de kookboeken Vurrukkulluk en Wereldbroodjes, Ronald schrijft naast zijn beroemde romans ook culinaire stukken voor kranten. Ook werkte hij aan kookboeken met Jonnie Boer en Sergio Herman en het trio achter Breda en GUTS. Daarnaast schreef hij Troost: een roman over een chefkok, waarvoor hij meedraaide in de keukens van o.a. Sergio Herman.

“We zijn geen wereldreizigers hoor”, zegt Mascha. “We reizen vooral voor werk”, voegt Ronald eraan toe. “Ronald heeft een beetje heimwee – dat mag ik toch wel zeggen? – en ik ben als de dóód voor spinnen. En ik vind dat je in deze tijd écht niet meer kunt vliegen!”, zegt Mascha schaterlachend.

Butter chicken Indiaas
Indiase Butter Chicken uit het kookboek van Ronald en Mascha / Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Culinaire fix

De twee krijgen hun culinaire fix vooral binnen via Netflix en boeken. Ronald: “We keken bijvoorbeeld Fauda: een Israëlische serie op Netflix. Daarin kwam een ontbijtgerecht voor, idjeh (een soort omelet met kruiden, aardappelen en vlees). Dat besloten we dan helemaal uit te zoeken en zelf na te maken.” De twee halen op die manier dus letterlijk de wereld naar hun thuis.

De eettafel vormt bij Ronald en Mascha het hart van het huis, samen met de open keuken, waarin Mascha de lekkerste gerechten bereidt. Ook voor De Wereld Thuis nam zij het kookgedeelte voor haar rekening. Ronald schreef de verhalen.

Daarmee geven ze je niet alleen 70 bijzondere recepten, maar ook een kijkje in hun eigen keuken. Ze laten zien wat ze zelf op tafel zetten – en in hun gezin moeten vijf monden (“en aanhang-monden”) gevoed worden.

Aan tafel bij Ronald Giphart
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Van butter chicken tot pekingeend

Wat er op tafel verschijnt in huize Giphart/Lammes, hangt dus samen met gerechten die ze zien in series of waar ze over lezen. Gerechten met een herinnering, van over de hele wereld. Een gerecht als Indiase ‘butter chicken’ moest bijvoorbeeld in het boek: Ronald at dit als kleine jongen voor het eerst bij een restaurant aan Brick Lane in Londen. Jaren later keerde hij er terug en was deze curry nog net zo lekker als uit zijn herinnering. “Maar zoals Mascha ‘m maakt, is ‘ie het állerlekkerst”, zegt hij.

Ze laten zich ook graag inspireren door Rick de Jong, een bevriende chefkok van restaurant Madeleine in Utrecht. Zijn recept voor knapperige tonijnpizza verscheen in het boek, maar bijvoorbeeld ook een gerechtje dat hij ontdekte in Tel Aviv, van sperzieboontjes met labneh en za’atar. Zelfs buurman Jan deed een duit in het culinaire zakje.

Kookboeken van Ronald Giphart
Een deel van de collectie kookboeken van Giphart en Lammes / Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Op culinaire wereldreis in eigen keuken

Tijdens de lunch bij Mascha en Ronald thuis, schotelen de twee ons de meest uiteenlopende wereldgerechten voor. Van Thaise tom kha kung (kip-galangasoep) via carne quisada à la Rick Stein naar popcornfalafel (aanrader!) met labneh en via Indiase butter chicken naar baklava.

Hun enthousiasme en liefde voor eten, is niet alleen voelbaar en terug te proeven, maar ook aanstekelijk. We krijgen er zelf ook meteen weer zin in om op culinaire wereldreis te gaan in eigen keuken…

De Wereld Thuis
Aan de keukentafel bij Ronald en Mascha / Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De Wereld Thuis van Ronald Giphart en Mascha Lammes (uitgeverij Thomas Rap) is nú te koop voor € 24,99 euro. 

Meer over eten van Giphart:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.