Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Restaurants 1 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Amsterdams eerste Chinese hot pot restaurant: Yuan’s Hot Pot Amsterdam

Weleens van Chengdu Hot Pot  – voor de kenners: Chengu Chuan Chuan Xiang – gehoord? Da’s een Chinese manier van fonduen, waarbij er een grote pan hete bouillon op tafel staat waarin je zelf vlees, vis en groente gaart aan bamboestokjes. Dat kon al in meerdere restaurants, maar nu heeft Amsterdam ook een plek waar echt alleen hotpot geserveerd wordt: bij Yuan’s Hot Pot, om precies te zijn.

Hotpot is de populairste keuken in China, dus het is een mooi kijkje in de cultuur! Chinese hotpot is weer net wat anders dan bijvoorbeeld Japanse shabu shabu en sukiyaki: de belangrijkste verschillen zitten ‘m in het type bouillon en de pan. De variant uit Chengdu smaakt ook weer anders dan de hotpot in andere regio’s in China.

Yuan's Hot Pot Amsterdam

Die bouillon wordt bij Yuan’s Hot Pot overigens volgens een geheim familierecept bereid. En je kunt zeggen dat ze ervaring hebben: het recept is niet alleen al generaties oud, maar het bedrijf Yuan’s Hot Pot heeft ook al ruim 400 restaurants in China. De eerste werd geopend in Chengdu in 1996.

Eten bij Yuan’s Hot Pot

Ben je te gast in het restaurant, dan moet je ten eerste dus een fonduebasis kiezen. Chengdu is een stad in de regio Sichuan in China, waar ze erg van pittig eten houden. De ‘house special’ is dan ook vrij pittig, maar er worden ook een minder pittige én juist extra pittige variant geserveerd. Je kunt ook half-om-half pittig en niet pittig doen.

Voor vegetariërs en veganisten is er een aparte bouillon.

Chinese blood pudding en eendentong

Vervolgens kies je de gerechten die je daarin wilt garen. Ze hebben bijvoorbeeld buikspek, lamsvlees, oesters en garnalen, maar ook exotischere dingen als varkensnier, eendentong, kikkerbilletjes, runder-aorta en traditionele Chinese blood pudding. Uiteraard zijn er ook spiesjes met alleen groenten. Als je spiesjes klaar zijn, kun je de ingrediënten nog in een sausje dippen.

Erbij kun je bijvoorbeeld nog fried rice met ei bestellen, springrolls of een pompoenpannenkoek. Kortom: genoeg te proberen! Ideaal voor wie eens écht Chinees eten wil – en het is nog supergezellig ook.

Het adres van Yuan’s Hot Pot:

Rijnstraat 51
1078 PZ Amsterdam

Het hotpot-restaurant is doordeweeks open van 12 tot 15 uur en van 17 tot 22.30 uur; in het weekend kun je er aan één stuk door terecht van 12 tot 22.30 uur. Reserveren kan via de website

Meer restaurants in Amsterdam

Yuan's Hot Pot Amsterdam

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.