Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 9 jan 2020
Leestijd: 5 minuten

Happen met hiphoppers: deze rappers hebben een eigen kookboek

Misschien ken je alleen die van Vjèze, maar opvallend veel rappers hebben een eigen kookboek. Verklaren kunnen we het niet, wél omarmen we deze tendens. Want leuk is ‘ie.

Coolio, Snoop Dogg, 2 Chainz: stuk voor stuk blijken deze stoere heren je reinste hobbykoks. Van hiphop royalty naar keukenprins dus eigenlijk. Op eigen bodem hebben we naast Vjèze Fur ook nog rapper Donnie die onlangs een kookboek dropte.

Wat bewoog deze rappers tot het uitbrengen van hun eigen kookboek? En welke recepten hebben ze up hun sleeve? Culy dook in de materie.

Deze rappers hebben een eigen kookboek

Donnie

De Nederlandse rapper Donnie zou je kunnen kennen van zijn hits Koud Als Ik Je Zoen (met Vjèze Fur), Frikandelbroodje en Snelle Planga. 

Als 15-jarige won hij met zijn risotto een kookwedstrijd van rapper Lange Frans. We snappen dat je nu vragen hebt. Resumé: Lange Frans schepte op Twitter op over zijn risottorecept, Donnie daagde hem uit. Het inspireerde Lange Frans tot het opzetten van een kookwedstrijd op Youtube. Donnie – toen nog leerling op de koksschool – won met vlag en wimpel.

Fast forward naar november 2019 en Donnie’s Kookboek (de titel) is een feit. “Dit is Donnie’s vreetschuur”, aldus de achterplattekst. “Ik hoop dat ik Cas Spijkers een eer bewijs” is de eerste zin die Donnie erin schrijft. In het boek vind je snacks & snelle happen.

Zo is er een enorme lijst aan snacks (van alle soorten kroketten tot aan frikandel speciaal), sauzen (van ravigote tot Tropiaanse sambal), maar ook salades, soepen en alles wat – zo stellen wij ons voor – ‘De Fenomeen’ zelf het liefste eet. Van nasi à la Donnie tot aan ‘roti Tatta-stijl’ en ‘zalm in een zakje’.

Vjèze Fur

Lekker Fred van Vjèze Fur is een heerlijk kookboek dat je alleen al vanwege het taalgebruik in huis zou moeten halen. En het wordt nóg mooier met het allereerste luisterkookboek ooit dat Freddy Tratlehner (want zo heet Vjèze) onlangs dropte.

Fred lijkt bovendien de enige in dit rijtje van rappers/muzikanten die zich vol overgave op receptontwikkeling stort. In een interview met Culy zei hij: “Mijn boek heet Lekker Fred, niet Makkelijk Fred. Ik ben wel bereid om veel moeite te doen in de keuken, ja. Dat vind ik het leukst. Dan denk ik: dat heb ik gepresteerd.”

Aan de hand van dit boek kook je van Aziatisch tot Mexicaans tot Wienerschnitzel. Ook tof: de vegan rendang en de meloengranita met avomocajosaus en coquiljens (het gerecht waar Freddy het meest trots op is).

Lekker Fred van Freddy Tratlehner

Snoop Dogg

We weten niet wie er meer verbaasd opkeken toen Snoop Dogg en Martha Stewart aankondigden samen een kookprogramma te gaan presenteren: de fans van Snoop of die van Martha (o, als we die gezichten toch eens hadden kunnen zien…). Martha & Snoop’s Potluck Party was een beetje vreemd, maar wel lekker.

Het was dan ook enigzins te verwachten dat Snoop Dogg niet lang daarna een eigen kookboek zou uitbrengen. Het heet – jawel – From Crook to Cook: Platinum Recipes from Tha Boss Dogg’s Kitchen. Zo, nu jij weer. En de recepten? Classic Snoop. Veel comfort food, zoals mac & cheese, chicken & waffles, gin & juice en de Go Shorty, It’s Your Birthday Cake. Zoals het een echte rapper betaamt, is er ook ruimte voor culinaire bling bling met kreeft thermidor en Filet Mignon.

Als bonus deelt de rapper ook nog zijn favoriete chipssoorten en de ingrediënten uit zijn keukenkastjes.

Meer lekkers van Snoop: Smoooth dogg: gouden pindakaas van Snoop Dogg!

2 Chainz

Het kookboek van 2 Chainz is er niet één die je los in de winkel kunt kopen. De rapper bracht het namelijk uit sámen met zijn album B.O.A.T.S. 2 #Metime. In het cd-hoesje vind je een 28-pagina’s tellend kookboek, genaamd #Meal Time. De receptuur? Gerechten uit de tourbus.

Und warum? Welnu, de rapper is gék op koken, zo blijkt ook als we zijn Instagram uitkammen. Daarop houdt hij ongeveer net zo vaak een spatel vast als een microfoon. In dit boek vind je recepten voor zalm teriyaki met knoflook-boontjes, gestoomde krabbenpoten met bier en pasta met garnalen.

Maar het leukst zijn de kookinstructies van 2 Chainz: “Put on your Versace apron” en “If wearing a four-finger ring, carefully place it on a side table before starting to cook”. Regelrechte hiphophumor dus.

Action bronson

Naast die van Vjèze is het kookboek van Action Bronson één van onze favorieten uit de lijst. Voordat hij bekend werd in de rapscene, was hij een bekende chefkok in New York; Bronson rapt dan ook vaak over eten in zijn nummers. Ook maakt hij verslavend leuke video’s van zijn culinaire reizen (check Youtube). Een rapper slash foodie in hart en nieren dus.

In zijn eerste kookboek F*ck, That’s Delicious – zijn favoriete uitspraak én de titel van zijn show – deelt Action gewoon alles wat hij lekker vindt.

Recepten van een Hawaïaanse poké van gele biet tot aan gestoofde octopus, alle soorten chicken wings ter wereld op een rij, maar ook de plekken waar hij de beste pizza en taco’s vindt. De ondertitel van het boek is niet voor niets ‘An Annotated Guide to Eating Well‘. Het boek stond ook op de New York Times bestseller lijst.

Coolio

Rapper Coolio was dan weer de eerste in het rijtje met een eigen kookboek. Al in 2009 verscheen zijn uitgave Cookin’ with Coolio: 5 star meals for a 1 star price.

Volgens de uitgever was de rapper past tien jaar oud toen hij een geheel nieuwe keuken uitvond: Ghetto Gourmet (we verzinnen dit niet). Dat leggen ze uit als comfort food met een gezonde twist dat ook nog eens betaalbaar is.

Onder zijn recepten: scallops (coquilles) “rap’d” in bacon, garnalencocktail, spaghetti en slawraps met kip. Niet heel spannend, maar hee: dit kookboek stamt dan ook al uit 2009.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.