Redactie
Redactie Inspiratie 9 feb 2017
Leestijd: 1 minuut

Wat is Filet Mignon en hoe bereid je het?

Filet Mignon: je ziet het vaak op de kaart van klassieke restaurants staan. Maar wat is dit nu eigenlijk voor stukje vlees en hoe bereid je het lekker?

Wat is Filet Mignon?

Filet Mignon is een superieur stukje rundvlees. Het komt uit de lende van het rund, en is eigenlijk het beste gedeelte van de ossenhaas (het meest luxe stukje van de koe). Dit gedeelte heeft een fijne structuur en het vetgehalte is heel laag, daardoor is het mals, maar niet zwaar of vet.

Deze filet is niet groot (vandaar ook de naam: ‘mignon’ is Frans voor ‘schattig)’, en is daardoor vaak perfect in twee porties te delen.

Om verwarring te voorkomen: als je het in Frankrijk op de kaart ziet staan, gaat filet mignon vaak om varkensvlees. Zij noemen wat wij filet mignon noemen, juist weer ‘filet de bœuf’.

Je koopt dit vlees bij een goede slager of online hier.

Hoe bak je filet mignon?

Haal de filet zeker een half uur tot een uur uit de koelkast, om op kamertemperatuur te komen. Zet een grillpan of koekenpan op hoog vuur.

Besmeer het vlees aan beide zijdes in met olijfolie en bak op hoog vuur ongeveer 1 minuut per kant goudbruin. Zet vervolgens het vuur laag en bak nog een paar minuutjes door. Laat daarna onder aluminiumfolie een minuutje rusten op je aanrecht.

Serveer het vlees klassiek met een peper-roomsaus, of met een lekkere rode wijnsaus. En natuurlijk met een flinke dot aardappelpuree en je favoriete groenten.

Beef steak filet mignon cut seared cooked rare

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.