Redactie
Redactie Inspiratie 9 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Wat is filet mignon en hoe bereid je het?

Filet mignon: je ziet het vaak op de kaart van klassieke restaurants staan. Maar wat is dit nu eigenlijk voor stukje vlees en hoe bereid je het lekker? Wij dokken dieper de materie in en vertellen je alles over filet mignon!

Wat is filet mignon?

Filet mignon is crème de la crème in rundvleesland. Het komt uit de lende (achterop de rug) van het rund en is eigenlijk het beste gedeelte van de ossenhaas. Het meest luxe stuk van de koe dus! Dit gedeelte heeft een heel fijne structuur en het vetgehalte is erg laag, daardoor is het vlees mals, maar niet zwaar of vet.

Deze filet is niet groot. Vandaar ook de naam ‘mignon’, wat Frans is voor schattig. En dat vinden wij dan weer erg schattig! Omdat ‘ie klein van stuk is, kun zie je filet mignon tegenwoordig vaak op menukaarten van shared dining toko’s. Het luxe stuk van de koe is namelijk makkelijk in twee porties te delen.

Om verwarring te voorkomen even een lesje Frans! Wil je in Frankrijk genieten van filet mignon? Bestel dat dan niet. Hier is filet mignon namelijk varkensflees. De Fransen noemen filet mignon, ‘filet de bœuf.’

Zelf filet mignon bakken: hoe ga je te werk?

Haal de filet zeker een dik uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Zet een grillpan of koekenpan op hoog vuur met een grote klont boter erin.

Dep het vlees goed droog en bak op hoog vuur in 1 minuut per kant goudbruin. Zet vervolgens het vuur laag en bak nog een paar minuutjes door terwijl je het glaceert met de boter in de pan. Laat je filet mignon daarna onder aluminiumfolie een minuutje rusten op je aanrecht.

Serveer het vlees klassiek met een peper-roomsaus, of met een lekkere rode wijnsaus. En natuurlijk met een flinke dot aardappelpuree en je favoriete groenten.

Steeds meer supermarkten verkopen tegenwoordig filet mignon. Zo ligt het in ieder geval bij de Jumbo in het schap. Wil je zeker weten dat je goeie kwaliteit vlees hebt? Ga dan altijd naar je slager!

Andere weetjes die je zeker wilt onthouden als je vlees bereidt:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.