Trend: klassieke New Yorkse restaurants met retro gerechten

In oktober openden in New York bijna gelijktijdig twee restaurants die allebei in het teken staan van typisch Frans-Amerikaanse retro gerechten. Bij Fowler & Wells én bij Augustine staan de eend in sinaasappelsaus, oysters Rockefeller en baked Alaska prominent op de menukaart.

Beide New Yorkse restaurants zijn gevestigd in The Beekman: een spiksplinternieuw hotel in een héél oud, prachtig gebouw. En ze hebben meer overeenkomsten.

Een oude aan de oude New Yorkse restaurants

Chef Tom Colicchio, eigenaar van Fowler & Wells en nog een hele rits restaurants door Amerika, zegt over zijn nieuwste restaurant dat hij “het oude New York wil vieren”. Het is het eten dat hij zelf at toen hij op 20-jarige leeftijd aan zijn loopbaan als chef begon in New York.

Exploring new places in the City! Love the new Beekman Hotel. #fowlerandwells #beekmanhotel #newyork

A photo posted by Manuela Zissler-Grenert (@ateliermliving) on

In een interview met de website Grub Street zegt hij: “Tegen mijn chefs zeg ik: ik wil geen kiemgroenten zien. Ik wil geen swoosh van puree zien. Maar het is nou ook weer niet zo dat we roosjes van tomaat serveren.”

Echt goede retro gerechten zonder toeters en bellen, dus. De tuttigheid die deze klassiekers vroeger hadden, is er vanaf. Op de menukaart staan o.a. Beef Wellington, kreeft Thermidor, konijnschnitzel met pistachenoten en cantharellen, Rockefeller oesters en baked Alaska.

Maar ook het interieur doet oldskool, klassiek New Yorks aan, als uit een film: kroonluchters van glas, marmeren toonbanken, blinkend gouden stellages en donkere kleuren.

One of our most popular desserts is Pastry Chef @swain_abby 's Baked Alaska with Chocolate & Pecans ? by @jimgl

A photo posted by Fowler & Wells (@fowlerandwells) on

Waldorfsalade en duck a l’orange

Bij Augustine, van Keith McNally, vind je een vergelijkbare knipoog naar het oude New York. Waldorfsalade, duck a l’orange van het rotissoir, heilbot ‘en cocotte’ met zwarte truffel en kreeftenjus, tarte tatin en soufflé au fromage met Gruyère en Parmezaanse kaas worden hier door chefs Shane McBride en Daniel Parilla nieuw leven ingeblazen.

Het interieur bestaat uit bruine leren banken, vintage spiegels en tegels in Art Nouveau-stijl. Drink er een klassieke cocktail, bijvoorbeeld één van de vijf variaties op de Martini.

Fowler & Wells en Augustine
5 Beekman Street, New York

Serving dinner nightly. We will be open for weekday lunch as of Tuesday, Nov 29, for weekend brunch as of Sunday, Dec 4th, and for weekday breakfast as of Tuesday, Jan 3rd, 2017.

A photo posted by Augustine Restaurant (@augustinenewyork) on

Meer retro restaurants in New York

New York bevat nog veel meer restaurants waar je terecht kunt voor gerechten in deze oude stijl. Een lijstje:

King Cole Bar
De geboorteplek van de Bloody Mary cocktail en dé plek waar een scene van The Devil Wears Prada werd opgenomen. King Cole Bar is gevestigd in het beroemde St. Regis Hotel en serveert naast een selectie Bloody Mary’s ook gevulde eitjes, kaviaar, sliders (mini hamburgers) met krabkoekjes en ander bar food.

The original #BloodyMary, invented at the @stregisnewyork: in 1934, Fernand Petiot came up with a Red Snapper, the original name for the spicy tomato drink. It was the bartender’s interpretation of what Serge Obolensky had drunk in Paris, a vodka based drink with tomato and sauces. ?? Link in bio.

A photo posted by The Saccharine Habit (@foodbysssourabh) on

Grand Central Oyster Bar & Restaurant
Opgericht in 1913 en inmiddels de place to be voor oesters. Er staan tevens maar liefst 140 gerechten met vis op de kaart van Grand Central Oyster Bar & Restaurant. Wie de nieuwe Netflix-serie ‘The OA’ volgt, zal onmiddellijk opvallen dat hier een scène is opgenomen. Het indrukwekkende plafond is namelijk onvergetelijk.

East coast FTW.

A photo posted by Mariana Cotlear (@marianacotlear) on

Delmonico’s
Delmonico’s wordt ook wel Amerika’s eerste restaurant genoemd. Hier eet je Delmonico’s steak (de special), eggs benedict, baked Alaska of een Porterhouse steak voor twee personen. Een op en top New Yorks steakhouse.

Created at Delmonico’s stoves in 1860, our classic Eggs Benedict still reigns supreme on the menu today! Come try @ChefBillyOliva’s 21st century take on this timeless dish. ?: @yeahfilms

A photo posted by Delmonico's (@delmonicosnyc) on

Sardi’s
Restaurant Sardi’s heeft een uitgebreide Wikipedia-pagina met daarop een ellenlange lijst van films en series die er een scène opnamen. Van The Muppets take Manhattan tot aan Mad Men. Beroemd zijn de honderden karikaturen van beroemdheden aan de muur en de op en top Frans-Amerikaanse gerechten. Uiensoep au gratin anyone?

Cocktails-killing time prior to show..??????

A photo posted by roberto (@bobbysolis888) on

Bemelmans Bar in het Carlyle Hotel
Fans van Anthony Bourdain herinneren zich vast nog wel die aflevering van The Layover waarin hij hotspots in New York bezoekt. Bemelman’s was de eerste plek waar hij naartoe ging, een gin martini bestelde en over het oude New York praatte. Toepasselijker kan haast niet.

#Madeline #bar #bemelmansbar #classicnyc #ludwigbemelmans #thecarlyle #hotel #classic #nyc #manhattan #newyork #eastcoast #city #citylife #bougie #martini #travelgram #travel

A photo posted by Sydney Willcox (@sydwillcox) on

 

Grub Street

Reageer op artikel:
Trend: klassieke New Yorkse restaurants met retro gerechten
Sluiten