Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 6 jan 2017
Leestijd: 3 minuten

Trend: klassieke New Yorkse restaurants met retro gerechten

In oktober openden in New York bijna gelijktijdig twee restaurants die allebei in het teken staan van typisch Frans-Amerikaanse retro gerechten. Bij Fowler & Wells én bij Augustine staan de eend in sinaasappelsaus, oysters Rockefeller en baked Alaska prominent op de menukaart.

Beide New Yorkse restaurants zijn gevestigd in The Beekman: een spiksplinternieuw hotel in een héél oud, prachtig gebouw. En ze hebben meer overeenkomsten.

Een oude aan de oude New Yorkse restaurants

Chef Tom Colicchio, eigenaar van Fowler & Wells en nog een hele rits restaurants door Amerika, zegt over zijn nieuwste restaurant dat hij “het oude New York wil vieren”. Het is het eten dat hij zelf at toen hij op 20-jarige leeftijd aan zijn loopbaan als chef begon in New York.

In een interview met de website Grub Street zegt hij: “Tegen mijn chefs zeg ik: ik wil geen kiemgroenten zien. Ik wil geen swoosh van puree zien. Maar het is nou ook weer niet zo dat we roosjes van tomaat serveren.”

Echt goede retro gerechten zonder toeters en bellen, dus. De tuttigheid die deze klassiekers vroeger hadden, is er vanaf. Op de menukaart staan o.a. Beef Wellington, kreeft Thermidor, konijnschnitzel met pistachenoten en cantharellen, Rockefeller oesters en baked Alaska.

Maar ook het interieur doet oldskool, klassiek New Yorks aan, als uit een film: kroonluchters van glas, marmeren toonbanken, blinkend gouden stellages en donkere kleuren.

Waldorfsalade en duck a l’orange

Bij Augustine, van Keith McNally, vind je een vergelijkbare knipoog naar het oude New York. Waldorfsalade, duck a l’orange van het rotissoir, heilbot ‘en cocotte’ met zwarte truffel en kreeftenjus, tarte tatin en soufflé au fromage met Gruyère en Parmezaanse kaas worden hier door chefs Shane McBride en Daniel Parilla nieuw leven ingeblazen.

Het interieur bestaat uit bruine leren banken, vintage spiegels en tegels in Art Nouveau-stijl. Drink er een klassieke cocktail, bijvoorbeeld één van de vijf variaties op de Martini.

Fowler & Wells en Augustine
5 Beekman Street, New York

Meer retro restaurants in New York

New York bevat nog veel meer restaurants waar je terecht kunt voor gerechten in deze oude stijl. Een lijstje:

King Cole Bar
De geboorteplek van de Bloody Mary cocktail en dé plek waar een scene van The Devil Wears Prada werd opgenomen. King Cole Bar is gevestigd in het beroemde St. Regis Hotel en serveert naast een selectie Bloody Mary’s ook gevulde eitjes, kaviaar, sliders (mini hamburgers) met krabkoekjes en ander bar food.

Grand Central Oyster Bar & Restaurant
Opgericht in 1913 en inmiddels de place to be voor oesters. Er staan tevens maar liefst 140 gerechten met vis op de kaart van Grand Central Oyster Bar & Restaurant. Wie de nieuwe Netflix-serie ‘The OA’ volgt, zal onmiddellijk opvallen dat hier een scène is opgenomen. Het indrukwekkende plafond is namelijk onvergetelijk.

Delmonico’s
Delmonico’s wordt ook wel Amerika’s eerste restaurant genoemd. Hier eet je Delmonico’s steak (de special), eggs benedict, baked Alaska of een Porterhouse steak voor twee personen. Een op en top New Yorks steakhouse.

Sardi’s
Restaurant Sardi’s heeft een uitgebreide Wikipedia-pagina met daarop een ellenlange lijst van films en series die er een scène opnamen. Van The Muppets take Manhattan tot aan Mad Men. Beroemd zijn de honderden karikaturen van beroemdheden aan de muur en de op en top Frans-Amerikaanse gerechten. Uiensoep au gratin anyone?

Bemelmans Bar in het Carlyle Hotel
Fans van Anthony Bourdain herinneren zich vast nog wel die aflevering van The Layover waarin hij hotspots in New York bezoekt. Bemelman’s was de eerste plek waar hij naartoe ging, een gin martini bestelde en over het oude New York praatte. Toepasselijker kan haast niet.

 

Grub Street

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.