Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 3 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

De rendang (“zo goed als vegan”) van Vjèze Fur

Deze “vegan rendang” – of in zijn eigen woorden “zo goed als vegan” rendang – is een creatie van Vjèze Fur (Freddy Tratlehner). Want Freddy deelt niet alleen de grappigste kookvideo’s op Instagram, hij maakte ook zijn eigen kookboek. Lekker Fred is een hilarisch kookboek geworden, met steengoede recepten. Zoals deze rendang, die Freddy onder het kopje ‘Indomenesisch’ schaart.

Lekker Fred is zowel super grappig om te lezen als een naslagwerk vol met Freddy’s favoriete recepten. Van een beruchte Franse omelet tot aan Mexicaanse tacos de Lengua (met kalfstong), miso-aubergine en de Wienerschnitzel van zijn vader. Een lekkere mix vol toffe recepten dus, eigenlijk zoals we ook wel kennen van Freddy’s inmiddels zeer geliefde Instagram-video’s .

Zo maak je de beste Indonesische rendang (daging rendang)

Bijna vegan rendang van Vjeze Fur
Bron: Lekker Fred

‘Vegan rendang’ van Vjèze Fur

1. Brand de kemirinoten aan in een pannetje en hak ze grof. Plet en pel de knoflookies. Pel en snipper de ui. Hak de gember, laos, kurkuma en de pepers grof. Doe alles met wat zout in de vijzel en maal tot een fijn prutje. Schraap 1 theelepel trassi van het blokkie. Doe dit met de koremejanderpoeder bij het prutje en vijzel nog even.

2. Laat intussen de jackfruit goed uitlekken. Kneus het citroengras met de botte kant van een mes. Verhit een scheut zonnebloemenolie in een pan op middelhoog vuur en fruit het prutje uit de vijzel ongeveer 2 minuten. Doe dan de jackfruit, het citroengras, de santen, 1 glas water, 1 glas melk, de gula jawa, koekkruiden, salambladeren, djerukpurutbladeren en de sambal erbij.

3. Roer goed door. Draai het vuur laag en laat ongeveer 1 uur sudderen tot het geheel flink is ingedikt. Dit kan wel even duren. Als het niet dik genoeg is, laat het dan nog even wat langer op het vuur staan met de deksel van de pan.

Sergio Herman kookt: Indonesische rendang

Lekker Fred van Freddy Tratlehner

‘Lekker Fred’ van Freddy Tratlehner (Carrera Culinair) is nú te koop voor € 25,- euro. Volg Vjèze Fur op Instagram voor zijn kookvideo’s.