Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 15 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Ottolenghi over zijn nieuwe kookboek: Flavour (+ win het boek!)

In het nieuwe boek Flavour laat Yotam Ottolenghi je de oneindige mogelijkheden met groenten zien. En als er iemand weet hoe je zo veel mogelijk smaak uit een aubergine, een ui of een knolselderij haalt, is het deze kookgod wel. Flavour is een boek dat helemaal past in deze tijdsgeest en bij onze behoefte om nog veel meer veggies te eten. Én Culy mag 2 x een exemplaar van Flavour weggeven. Lees gauw verder!

Wat kun je verwachten van Flavour?

In zijn boeken Plenty en Plenty More was Ottolenghi al volop met groenten bezig en zijn nieuwe boek Flavour past perfect in dat rijtje thuis. Samen met co-auteur Ixta Belfrage legt Yotam Ottolenghi de focus op groenten, zijn vertrouwde Ottolenghi-smaken én de gepeperde smaken uit de Zuid-Amerikaanse keuken.

Yotam: “In Flavour vieren we de geweldige veelzijdigheid van groenten en hoe je daar zo veel mogelijk smaken mee opbouwt. Maar het is niet alleen een verzameling mooie recepten, we duiken op een laagdrempelige manier diep (en ja, we weten dat die woorden meestal niet samengaan) in methoden om smaakbommen te creëren en leggen uit waarom die werken.”

Flavour Ottolenghi

Smaakbommen en -granaten

Smaakbommen maken van groenten, dat willen we natuurlijk allemaal. Hoe gaat Ottolenghi ons dat leren met Flavour? Yotam: “Een goed voorbeeld hiervan is koolrabi. De meeste mensen kennen koolrabi enkel als rauwe groente. In Flavour vind je drie recepten waarin je koolrabi moet roosteren (van stoofpot tot ratatouille). Door de groente te roosteren, wordt het een onweerstaanbare zachte, zoete versie van zichzelf.”

Dat klinkt goed. Je vindt in dit boek in totaal 100 tongstrelende recepten als superzachte courgettes met harissa en citroen, geblakerde auberginesoep met kruiden, knolselderijsteaks met café de paris-saus en aardappelgratin met limoen en kokos. O man, dat wil je maken.

Yotam: “We kunnen niet leven zonder olijfolie, tomatenpuree, gedroogde chili, tahin, sojasaus, za’atar, miso, Parmezaanse kaas, ansjovis, citroenen en knoflook”

Yotam Ottolenghi en Ixta Portrait
Yotam & Ixta / Bron: © Jonathan Lovekin

De voorraadkast van Ottolenghi

Flavour is Yotam’s derde boek met de focus op groenten, sinds het verschijnen van Plenty in 2011. Is zijn aanpak in het koken met groenten in de loop der jaren anders geworden?

“Die is niet zozeer veranderd, maar er zijn nieuwe invloeden in de testkeuken, zoals Ixta (de co-auteur van dit boek). Zij brengt haar kennis van de Braziliaanse en Mexicaanse keuken met zich mee. En dan hebben we nog Noor Murad (ook werkzaam in de testkeuken) die een natuurlijke flair met zich meebrengt voor het koken van het eten van haar geboorteland Bahrein alsook het Midden-Oosten.”

Toch blijven zijn favoriete ingrediënten voor de koelkast en voorraadkast ongeveer hetzelfde. “Het is een vrij lange lijst, maar we kunnen niet leven zonder olijfolie, tomatenpuree, gedroogde chili, tahin, sojasaus, za’atar, miso, Parmezaanse kaas, ansjovis, citroenen en knoflook.”

Recept uit Flavour van Ottolenghi
Bron: Flavour - Ottolenghi / Jonathan Lovekin

Win Flavour!

Over zijn favoriete gerechten uit zijn nieuwe kookboek zegt Yotam: “Onze favorieten veranderen elke keer weer als we in het boek kijken. Maar onze basisfavorieten zijn de uien met misoboter, de pittige paddenstoelenlasagne, de zoetzure spruitjes met kastanjes en druiven en de raapjescake.”

Sta je te popelen om die recepten zelf uit te proberen? Snappen we. Culy mag van Fontaine Uitgevers 2 x een exemplaar van Flavour weggeven. Wil je meedoen? Stuur een mail naar [email protected] met in de onderwerpregel ‘Ottolenghi’. Vertel ons wat jouw favoriete groente is om mee te koken en waarom en vergeet niet om je adres te vermelden.

De twee leukste inzendingen krijgen het nieuwe kookboek van Ottolenghi thuisgestuurd. Meedoen kan t/m zondag 20 september. De winnaars worden per mail op de hoogte gesteld.

Ottolenghi Flavour

Flavour – heel veel groente, nog meer smaak – van Yotam Ottolenghi (Fontaine Uitgevers) is nú te koop voor € 32,- euro. 

Recepten van Ottolenghi:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.